Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗСЛЕДВАНЕТО НА ДЕЙНОСТТА НА ЧИТАЛИЩАТА В ОБЛАСТ СЛИВЕН ПРЕЗ 2022 ГОДИНА

04 октомври 2023 07:38, Димитър Милков (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 9 месеца, брой четения: 265

Към 31.12.2022 г. действащите читалища на територията на област Сливен са 109, от тях 19 (17.4%) са в градовете, а 90 (82.6%) в селата. В сравнение с 2017 г. броят на читалищата остава непроменен. Членовете на читалищата са 7 967, като спрямо 2017 г. броят им намалява с 584, или с 6.8% (фиг. 1).

 

Фиг. 1. Читалища и членове на читалищата в област Сливен

през периода 2005 - 2022 година

 

Най-много са действащите читалища в общините Сливен - 51 и Нова Загора - 33 читалища.

През 2022 г. във функциониращите читалища са налични следните услуги:

• 53 читалища (48.6%) предлагат услуги за ползване на компютър с достъп до интернет за потребители;

• В 103 читалища, или 94.5% от всички читалища, има действащи библиотеки;

• 81 (74.3%) читалища разполагат със зала за представления.

През 2022 г. от читалищата в област Сливен са организирани общо 2 341 културни и творчески прояви. Най-голям е броят на организираните от читалищата чествания на бележити дати и годишнини - 813, следван от празненства и фестивали - 649 и представянията и обсъжданията на книги - 205.

 

 

Методологични бележки

 

Статистическите данни за дейността на читалищата се получават в резултат на провеждането на годишно статистическо изследване, обхващащо всички читалища учредени съгласно закона за Народните читалища. Периодичността на изследването е на пет години.

Предмет на наблюдение е дейността на читалищата в градовете и в селата. Техническа (отчетна) единица на наблюдение е отделното читалище. Тяхната дейност обхваща следните основни характеристики: приходите и разходите на читалищата, любителското художествено творчество, културните и творческите дейности, членовете и персонала.

Народните читалища са традиционни самоуправляващи се български културно-просветни сдружения в населените места, които изпълняват и държавни културно-просветни задачи.

- Курсовете включват: езикови, музикални, балетни и други;

- Любителското художествено творчество включва: музикални и танцови групи, групи за изворен фолклор, драматични формации, клубове и кръжоци;

- Културните и творческите дейности включват: чествания на бележити дати, обсъждания на книги, празненства, събори, уредени музейни сбирки и други;

- Членовете и ръководните органи включват: действителни, спомагателни и колективни, настоятелство; проверителна комисия;

• действителните членове са лица, навършили 18 години, които участват в дейността на читалището, редовно плащат членски внос и имат право да избират и да бъдат избирани;

• спомагателните членове са лица до 18 години, които нямат право да избират и да бъдат избирани; те имат право на съвещателен глас;

• колективните членове съдействат за осъществяване целите на читалищата, подпомагат дейностите, поддържането и обогатяването на материалната база и имат право на един глас в общото събрание.

- Персонала включва: персонал на субсидирана и на извън субсидирана численост

Читалища, членове, приходите и разходите и културни и творчески дейности организирани от читалищата се представят на национално ниво и по статистически зони, статистически райони и по области.

Данни от предходни изследвания за дейността на читалищната могат да бъдат намерени на сайта на НСИ (https://www.nsi.bg/bg/node/3699) и в Информационна система ИНФОСТАТ на НСИ (https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/module.jsf?x_2=213).