Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Част от бронзов пръстен с врязан символ - пентаграм е сред находките от тазгодишните археологически...

04 октомври 2023 15:48, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 6 месеца, брой четения: 449
---

Част от бронзов пръстен с врязан символ - пентаграм е сред находките от тазгодишните археологически прочувания на сливенската крепост "Туида"

 

Част от бронзов пръстен с врязан символ - пентаграм е сред находките от тазгодишните археологически прочувания на сливенската крепост "Туида". Това съобщиха от Регионалния исторически музей (РИМ) "Д-р Симеон Табаков" в Сливен.

 

И през този сезон ръководител на археологическите проучвания е директорът на Регионалния музей доц. д-р Николай Сираков, а екипът включва д-р Веселин Игнатов, Теодора Недялкова, Иван Иванов, Петър Петров, Бойко Банчев и Димитър Сивов, служители на РИМ-Сливен. В разкопките участват лишени от свобода лица от Затвора - Сливен и работници.

 

Продължава разкриването на редица помещения от масивна сграда от късноантичната епоха. Тя е претърпяла няколко периода на преустройство, както и няколко опожарявания, следи от които се откриват върху цялата проучвана площ. Най-ранните материали датират от 4-и-5-и век и включват фрагменти от битова и строителна керамика, фрагменти от стъклени съдове, монети.

 

Работата продължава и по разкриването на подова настилка - плочник, покривала централното помещение на сградата, което вероятно е обособено и застлано с плочи през 6-и век. Масивните зидове и срутеният покрив на късноантичната сграда на много места са нарушени от по-късни ями от ранното и късното средновековие, в които доминират останките от животински кости, фрагменти керамика с характерна за 9-10-и и 11-12-и век украса. Сред откритите животински кости интерес представляват няколко прешлена от едра риба, както и зъб от мечка. Разкрити са три долиума (големи керамични съдове - хранилища), а в горната част на един от тях през тази година е открит пояс от отпечатани орнаменти - кръст, вписан в окръжност.

Любопитна е откритата част от обков на лък, изработена от кост. Освен геометричните врязани орнаменти, които често украсяват изделията от кост от тази епоха, тук древният майстор или самият притежател на лъка - ловецът, е издялал миниатюрни фигури на животни - рог на благороден елен и друго по-малко животно в скок напред, вероятно куче, посочват от РИМ-Сливен.

 

Както БТА писа, миналата година проучванията допринесоха за ценна информация за живота преди векове в крепостта.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: РИМ-Сливен