Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В сливенското село Панаретовци отбелязват 170 години от рождението на първия български посланик в САЩ Стефан Панаретов

04 октомври 2023 15:50, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 6 месеца, брой четения: 530
В сливенското село Панаретовци отбелязват 170 години от рождението на първия български посланик в САЩ Стефан Панаретов

В сливенското село Панаретовци отбелязват 170 години от рождението на първия български посланик в САЩ Стефан Панаретов, съобщиха за БТА организаторите от Народно читалище „Пробуда 1938“, с. Панаретовци.

 

Събитието ще започне в 18 часа с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Стефан Панаретов, която се намира пред кметството на село Панаретовци и ще продължи с програмата „От Сливен до Вашингтон – пътят на един дипломат“ в киносалона на читалището.

 

Стефан Панаретов, роден в град Сливен, е радетел за развитието на отношенията между Съединените американски щати и България. Панаретов е първият пълномощен министър на България в САЩ (1853 - 1931 г.). Той оставя цялото си състояние от близо 5 млн. лева за развитието на просветата, науката и културата в родината си.

 

Сведения къде са положени тленните му останки бяха намерени през 2010 г. по инициатива на тогавашния областен управител Марин Кавръков, с активната подкрепа на българското посолство във Вашингтон. От 2010 г. се спазва традицията през октомври да бъдат поднесени цветя на гроба на Стефан Панаретов от името на българското посолство и областната администрация в Сливен.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: Генерално консулство на България в Чикаго