Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Пътуване, което променя живота: Обменна програма за ученици YES

12 октомври 2023 09:44, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 6 месеца, брой четения: 348
Андрей играе американски футбол

Ученици отново ще имат възможността да учат и живеят в САЩ за една учебна година

 

В един вдъхновяващ разказ за личностното израстване и културното обогатяване финалистите на програма YES от 2022-2023 г споделиха впечатленията си след като се завърнаха у дома.

Най-общите им изводи са, че това едногодишно преживяване надхвърля границите и обединява различни хора от целия свят, променя живота и разпалва духа на приключението и самоутвърждаването.

 

До 24 октомври деветокласници и десетокласници от цялата страна могат да кандидатстват за пълните стипендии на програма YES. Условията са разписани тук:

https://bulgaria.americancouncils.org/yes-bg

 

Важен аспект от програмата е, че тя предоставя възможност на участници с увреждания също да подадат своите кандидатури. За тях са предвидени адаптирани тестове, както и допълнителни семинари, свързани със специфичните им нужди в рамките на програмата.

 

Радостин, един от финалистите ни, размишлявайки за своето пътуване, казва: "Тази година в САЩ ми показа, че не е нужно да се срамуваш, ако си различен, напротив, трябва да се гордееш с това и понякога да го използваш като предимство." Това отразява същността на програмата - отбелязване на уникалността и разнообразието като силни страни.

 

Програмата за обмен спомага за създаването на дълбоки връзки и съпричастност между участниците в нея. Както красиво формулира Ива: "Годината на обмен ме научи, че хората заслужават да полагаш усилия за тях - да ги питаш как се чувстват, да им помагаш, да се свързваш с тях. По този начин полагаш усилия и за себе си - разширяваш перспективата си и създаваш трайни приятелства. Това е нещо повече от "Сега имам още повече приятели", това е "Сега имам още повече фрагменти от себе си - нося историите на моите близки хора".

 

Езиковите умения, независимостта и междукултурната признателност са само някои от ценните придобивки от това трансформиращо пътуване. Калина ни споделя: "Годината на обмен ми помогна да развия английския си език, да стана по-независима и да мога с гордост да споделям културата си с другите. Тя също така ме научи как да оценявам малките неща в живота и че напускането на зоната на комфорт може да бъде ужасяващо, но и невероятно полезно."

 

Дълбокото въздействие на програмата се простира отвъд личностното израстване и в глобалното разбиране, както казва Йоана: "Тази година ми помогна да израстна като личност и ме направи много по-общителна. Натрупах куп опит в общуването с хора от цял свят и съм благодарна, че намерих много нови приятели. Чувствам, че годината ми в САЩ драстично промени начина, по който се справям с препядствията, които се изпречват на пътя ми, и цялостния ми мироглед."

 

В духа на единството програмата за обмен в САЩ въплъщава убеждението, че когато хора с различен произход се събират заедно, те не само обогатяват собствения си живот, но и допринасят за един по-свързан свят. Както красиво обобщава Айлин: "Годината на обмен ми помогна да науча повече за себе си и разшири мирогледа ми. Това не беше просто една година в живота ми, това беше живот за една година."

 

Това забележително пътешествие на себепознание и културно потапяне служи като доказателство за силата на програмите за обмен. То е напомняне, че приемането на разнообразието, създаването на връзки и излизането от зоната на комфорт могат да доведат до дълбока лична трансформация. Програмата за обмен в САЩ не е просто възможност; тя е приключение, което променя живота и дава възможност на младите умове да оформят едно по-светло и по-свързано бъдеще.

Снимки

Андрей с флага на БългарияЙоанна пред магазина на Hershey's