Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Фолклорен фестивал „Приятели чрез танца“ ще събере близо 400 любители на българския танцов фолклор в Сливен

20 октомври 2023 12:15, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 7 месеца, брой четения: 458
Фолклорен фестивал „Приятели чрез танца“

Фолклорен фестивал „Приятели чрез танца“ за любителски клубове, младежки и детски танцови ансамбли ще събере близо 400 любители на българския танцов фолклор на 21 октомври 2023 г. в Сливен. Това съобщи за БТА Таня Георгиева от Танцова къща "Приятели чрез танца".

 

Право на участие имат всички клубове от страната, изучаващи български народни хора, младежки и детски танцови ансамбли. Те ще изпълняват две хора с времетраене до 6 мин. Фолклорните ансамбли ще изпълняват два танца или блок програма до 10 мин. Организаторите дават възможност за участие във фестивален концерт. В него клубовете могат да участват с любимо хоро или обработка на хоро, а танцовите ансамбли с един танц.

 

Ще бъде връчена специална награда „Здравко Даскалов“ на хореограф с принос за издигане престижа на фолклорното танцово изкуство. Специални награди ще има за най-малък, най-възрастен участник, за най-атрактивна група, най-многобройна група и награди на спонсорите и организаторите на фестивала.

 

Идеята за провеждането на фолклорния фестивал е на инструкторите в Танцова къща "Приятели чрез танца" Алина Георгиева и Йовчо Георгиев. Той е организиран от сдружение „ Дай, бабо, огънче!“ с подкрепата на Община Сливен; НЧ „ Зора“ и Антична крепост „Туида".

 

Фестивалът е под патронажа на кмета на Община Сливен и председателя на Съюза на народните читалища. Той е традиционен за празника на град Сливен – Димитровден.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен