Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен ще бъде домакин на десетото издание на Фестивал на източноправославната църковна музика "Николай Триандафилов – Сливенец"

20 октомври 2023 15:32, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 7 месеца, брой четения: 523
Сливен ще бъде домакин на десетото издание на Фестивал на източноправославната църковна музика

Десетото издание на Фестивала на източноправославната църковна музика "Николай Триандафилов – Сливенец" ще се състои на 21 и 22 октомври в Сливен, съобщиха от читалище "Зора 1860", които са организатори на културното събитие заедно със Сливенската митрополия и община Сливен.

 

Публиката ще чуе изпълнения на смесения хор "Добри Чинтулов" с диригент Георгиос Филаделфевс, Камерен хор „Иван Спасов“ Пловдив, вокална формация „Мелос“ - Севлиево с диригент Олга Цветкова и др. Откриването на фестивала ще бъде на 21 октомври в храм "Света Богородица", а на 22 октомври са предвидени концерт и награждаване на участниците.

 

Николай Триандафилов – Сливенец е издал през 1847 г. първите църковно-певчески сборници на църковнославянски език. Фестивалът е наречен на негово име по идея на маестро Методий Григоров, който пише, че за жалост името на този музикотворец е непознато на гражданите на Сливен. Неговите сборници заменят използвания дотогава в богослужението старогръцки език. Той сполучливо е приспособил църковнославянския текст към древните църковни напеви.

 

Целта на фестивала е да утвърждава най-добрите постижения в областта на църковно-хоровата музика, да повишава художественото равнище на хоровете, изпълняващи църковна музика, да стимулира създаването на нови църковни хорови песнопения от български композитори. Той се провежда през година и няма конкурсен характер. Не се заплаща и такса за участие. В него могат да участват църковни и светски хорове - детски, женски, мъжки и смесени, с високи художествени постижения, одобрени от организационния комитет.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: Община Сливен