Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Филиалът на Медицински университет – Варна в Сливен с почетен плакет от Общината

20 октомври 2023 20:12, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 7 месеца, брой четения: 338
Pocheten plaket

Под звуците на смесен хор „Добри Чинтулов“ при НЧ „Зора – 1860“ започна церемонията по дипломиране на студентите от Випуск 2023 на сливенския Филиал към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Тържественото събитие се състоя в зала „Сливен“ и премина под знака на 10-ата годишнина от разкриването на Филиала в града под Сините камъни. Създаден през 2013 г., той приема тогава първия випуск студенти по специалностите „медицинска сестра“ и „акушерка“. Ръководството и академичния състав на структурата в Сливен използва случая да благодари на Община Сливен за дългогодишното и ползотворно партньорство.

 

На церемонията днес 26 абсолвенти получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях 15 са от специалност „медицинска сестра“ и 11 от специалност „акушерка“. Те им бяха връчени от ректора на Медицинския университет във Варна проф. д-р Светослав Георгиев. Той отбеляза, че днешният ден е празничен не само за дипломантите, но и за техните родители и семейства, които са ги формирали като личности, подкрепяли са ги в трудните моменти и са ги научили да вярват в мечтите си. Той подчерта че изборът на професии като медицинска сестра и акушерка са въпрос на чест и призвание, на висок морал и отдаденост и най-важното – на човешкия живот и здравето. „Вие сте незаменим сътрудник на лекаря и надежда за пациентите!“, заяви ректорът на варненския Медицински университет.

 

„Скъпи абсолвенти, поздравявам ви с избора на една от най-хуманните и благородни професии! От тази висока трибуна искам да заявя, че Сливен има нужда от хора като вас! Бъдете всеотдайни, дарявайте грижа, надежда и топлина на вашите пациенти! На добър час!“, заяви в приветствието си зам.кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. Тя използва случая да благодари на ръководството и членовете от академичния състав и преподавателите на медицинския университет за отличното партньорство през годините. Чиликова благодари и на целия екип на сливенския филиал за професионализма, търпението и всеотдайността.

 

„Днес Филиал – Сливен е една утвърдена академична институция, която успя да спечели уважението и доверието на нашите съграждани“, заяви още зам.кметът. От името на ръководството на Община Сливен тя връчи почетен знак - плакет на Филиала по повод 10-годишния юбилей и за принос в развитието на образованието в Сливен. Двама от първенците от двете специалности получиха парична премия от Общината. Това са Красимира Кръцова и Грета Петкова. Предметни награди бяха осигурени за всички абсолвенти.

 

По традиция дипломантите положиха клетва, в основата на която лежи обетът на Флоранс Найтингейл – английска медицинска сестра, писател и статистик. Тя поставя основите на професионалното сестринство, като открива първото мирянско училище за сестри в света през 1860 година.

 

В церемонията със свои изпълнения се включиха Балетна школа „Адажио“ при НЧ „Зора – 1860“ и изпълнителите Ния Лазарова и Мария Петрова от Школа „Ритъм“ при Военен клуб – Сливен.

 

Сред присъстващите в залата бяха още народният представител Десислава Танева, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам.областният управител Чавдар Божурски, академичното ръководство на университета, официални лица, представители на институциите в града, развълнувани родители и близки на абсолвентите.

 

От разкриването на Филиала в Сливен до момента са се дипломирали 110 медицински сестри и 95 акушерки. От учебната 2015-2016 г., обучението се провежда в изцяло обновената, самостоятелна и модерно обзаведена сграда на Филиала в Сливен на ул. „Ген. Столетов“ №30. Студентите и преподавателите разполагат с шест лекционни зали с видео-конферентна връзка, учебно-практически кабинети, библиотека с осигурен достъп до издания в класически и дигитален формат, компютърни зали, условия за спорт. Обучението в клинични условия се провежда в базите на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ , МБАЛ „Хаджи Димитър“, както и в други специфични структури в града. Осигурени са и възможности за посещение и провеждане на занятия в университетските бази в гр. Варна. Студентите на Филиала имат възможност за настаняване в общежитие в Сливен.

Снимки

Pocheten plaketPocheten plaketPocheten plaketPocheten plaketPocheten plaketPocheten plaketPocheten plaketPocheten plaketPocheten plaket