Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Десети фестивал на източноправославната църковна музика

21 октомври 2023 19:03, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 6 месеца, брой четения: 323
фестивал - църковно пеене

Ангелски гласове изпълниха храм "Св. Богородица" в Сливен, където започна Десети фестивал на източноправославната църковна музика "Николай Триандафилов – Сливенец". Събитието е организирано от НЧ "Зора 1860", с подкрепата на Община Сливен и Сливенската митрополия.

"За десети пореден път се срещаме в православния храм, където църковното пеене създава неповторима молитвеност и мистика. За десети пореден път изпълненията ви ще ни направят съпричастни с вашето усещане за божественост. Днес повече от всякога имаме нужда от силата на църковната музика, от нейното въздействие", заяви в приветствието си зам.кметът Стоян Марков и изрази убеденост, че фестивалът е доказателство за единство във вярата.

В събитието участват седем състава от седем града на България. Сливен е представен от смесен хор "Добри Чинтулов" при НЧ "Зора 1860" с диригент Георгиос Филаделфвес. Създаден е през 1893 г. от учителя Михаил Райнов и е първият смесен хор в България. Патрон на хора е първият български поет и композитор Добри Чинтулов. Съставът е лауреат на ІІ, ІІІ, ІV, V и VІ национални фестивали, носител на бронзови, сребърни и златни медали и звание "представителен".

Участват още дамски хор "Незабравки" от Кърджали, смесен хор "Бургас", камерен хор „Иван Спасов“ от Пловдив, вокална формация „Мелос“ от Севлиево, смесен хор "Седянка" от Силистра и дамска хорова формация "Лира" от Нови пазар.

Всички състави получиават подаръци от организаторите - плакети с лика на създателя на фестивала академик протопсалт Методий Григоров, сборникът "Хорово изкуство и музикално възпитание", създаден в чест на проф. Венета Вичева и проф. Марин Чонев по случай 90-годишнините от рождението им и Пентикостар (цветен триод) на български език, издаден под редакцията на Сливенския митрополит Иоаникий.

Целта на фестивала е да утвърждава най-добрите постижения в областта на църковно-хоровата музика, да повишава художественото равнище на хоровете, изпълняващи църковна музика, да стимулира създаването на нови църковни хорови песнопения от български композитори. Той се провежда през година и няма конкурсен характер. Всички участници получават плакети. В него могат да се включат църковни и светски хорове - детски, женски, мъжки и смесени, с високи художествени постижения, одобрени от организационния комитет.

Фестивалът е кръстен на името на Николай Триандафилов – Сливенец, който през 1847 година издава първите църковно-певчески сборници на църковнославянски език, които заменят използвания дотогава в богослужението старогръцки език. Идеята за фестивала е на маестро Методий Григоров, който пише, че "за жалост името на този музикотворец е непознато на гражданите на Сливен".

Снимки

фестивал - църковно пеенефестивал - църковно пеенефестивал - църковно пеенефестивал - църковно пеенефестивал - църковно пеенефестивал - църковно пеенефестивал - църковно пеенефестивал - църковно пеенефестивал - църковно пеенефестивал - църковно пеене