Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Над 36 резидентни центрове с нови социални услуги се откриха за ползване от възрастните и хората с увреждания

23 октомври 2023 09:10, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 6 месеца, брой четения: 278
Над 36 резидентни центрове с нови социални услуги се откриха за ползване от възрастните и хората с увреждания

На закриващата пресконференция в гр. София, Агенцията за социално подпомагане обяви резултатите от проект „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания“. До момента успешно са разкрити 37 нови центрове за дългосрочна грижа за пълнолетни лица с психични разстройства и умствена изостаналост, като същевременно са закрити 6 големи специализирани институции и предстои затварянето на още 2 до края на годината. Нови условия на живот са осигурени за 535 лица, които са изведени от държавните психиатрични болници и специализирани институции.

 

От съществено значение за постигане на по-голяма независимост, приобщаване и защита на правата на хората с увреждания, е видът на грижите предоставяни в тези нови центрове, за да се постигне устойчива промяна у живота на потребителите. Ето защо, по проекта се извършва експертна оценка за степента на удовлетвореност на лицата от предлаганите им нови условия на живот и са разработени обучителни пакети за специалистите от социалната и здравната система.

 

„Обобщавайки извършените оценки досега и базирайки се на състоянието, поведението и отношението на лицата в дните на изследването, може да се направи извода, че всички са доволни и успешно се адаптират към новите условия на живот“, коментира Димитър Арнаудов, ръководител на Инспектората на АСП и ръководител на проекта.

 

Продължават да се полагат целенасочени усилия за осигуряване на подходящо място за живот в общността на възможно по-голям брой лица в нужда и промяна в обществените нагласи спрямо хората с увреждания. Добрите примери за интегрирани нови услуги и разкрити центрове в България вече са десетки. Част от тях са Центровете за грижа за лица с умствена изостаналост и психични увреждания в с. Памукчии, община Нови пазар, с. Вратца в община Кюстендил, гр. Дряново, гр. Враца и др. В тях се осигурява възможност на хората с увреждания да усвояват и развиват нови умения и трудови навици, като трупат опит в по-близка до семейната среда.

 

 

За целите на проекта и комуникацията му е създадена информационна платформа с актуална информация, статистика, карта на услугите, медийно отразяване, информационни филми за новите социални услуги, която може да бъде открита на сайта на проекта, както и във видео канала на проекта.