Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен има одобрени планове и концепции по европейски образец за следващите 10 години

24 октомври 2023 14:05, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 6 месеца, брой четения: 252
ЕС - одобрени планове и концепции

Община Сливен има одобрени планове и концепции, отговарящи на европейските регламенти и насоки за развитие на регионите през следващите 10 години. За това информира заместник кметът Стоян Марков. Стратегическите документи за планиране на Общината отговарят на всички условия за кандидатстване с проекти по предстоящите програми, финансирани от Европейския съюз за 10 години напред.

Ръководството на Общината води целенасочена политика за подобряване на инвестиционния климат и привличане на инвеститори с цел повишаване на заетостта, подобряване състоянието на градската среда, образователната, социалната и културна инфраструктури, благосъстоянието на населението ѝ и подобряване качеството му на живот, каза Марков.

През последните 4 години е свършена много предварителна работа, свързана с подготовка на общинските стратегически документи за планиране, програмиране и идентифициране на конкретни цели, приоритети и проекти, необходими за посрещане на новия програмен период. Всички изготвени и одобрени стратегии и планове са съобразени с изискванията на Европейската комисия за развитие на регионите.

Община Сливен е изпълнила всички необходими задължителни условия от Европейския съюз през новия програмен период 2021-2027 г. Като резултат са налице изготвени, одобрени и влезли в сила Общ устройствен план (ОУП), който обхваща цялата територия на община Сливен, План за интегрирано развитие на община Сливен 2021-2027(ПИРО), План за устойчива градска мобилност (ПУГМ) 2022-2030, Концепция за интегрирани териториални инвестиции 2021-2027/КИТИ/, Подробен устройствен план за територия - частна общинска собственост на бившето летище „Бършен“ и други.

Направено е обследване и е изготвен икономическият профил на широкия регион Сливен-Ямбол, като са предприети действия по устройствено планиране, програмиране и подготовка на концепции за интегрирани териториални инвестиции между общините в региона.

Община Сливен има един от най-добре подготвените екипи сред общините в региона и страната за общинско планиране, подготовка и изпълнение на проекти с европейско финансиране, допълни Марков.

Общината е носител на две отличия за добри практики при изпълнение на европейски проекти за изминалия програмен период. За цялостната си дейност е отличена с награда в категорията „Най-отговорен поглед в бъдещето“ от Управляващия орган на ОПРР за 2021г., а след проведено изследване на Асоциация „Прозрачност без граници“ получи престижното „Отличие за прозрачност и добри практики в отчетността при изпълнението на европейски проекти“ за 2022 г..

Всички стратегически документи са публично достъпни и могат да бъдат разгледани и прочетени на интернет страницата на общината.