Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Депутатите приемат препоръки относно използването на данъчната политика за справяне с настоящите трудности

25 октомври 2023 15:01, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 6 месеца, брой четения: 224
European Parliament

Депутатите във вторник призоваха за системен преглед на данъчната политика като цяло и по-конкретно на правилата за корпоративния данък.

 

Приемайки две отделни незаконодателни резолюции, една за ролята на данъчната политика по време на криза и друга за по-нататъшни реформи на правилата за корпоративно данъчно облагане, евродепутатите от комисията по икономически и парични въпроси твърдят, че неравенствата и напрежението върху европейския бизнес, и двете се влошават в тези времена на криза могат отчасти да бъдат решени чрез промени в данъчните правила на ЕС.

 

Резолюцията относно ролята на данъчната политика по време на криза, изготвена от Кира Мари Петер-Хансен (Зелени/ЕСА, Дания), беше приета с 30 гласа „за“, 18 „против“ и 4 „въздържал се“.

 

Резолюцията за по-нататъшна реформа на правилата за корпоративно данъчно облагане, изготвена от Isabel Benjumea (ЕНП, Испания), беше приета с 46 гласа „за“, 5 „против“ и 2 „въздържал се“.

 

Ролята на данъчната политика по време на криза

 

Тази резолюция прави препоръки за това как по-добре да се използва данъчната политика като инструмент за улесняване на преразпределението, увеличаване на приходите и насочване на поведение, по-специално към насърчаване на екологосъобразно поведение.

 

В резолюцията се посочва, че някои мултинационални компании, които са реализирали свръхпечалби в резултат на времената на криза, често са били облагани с недостатъчен данък. Той също така подчертава, че екологичното данъчно облагане остава ниско спрямо общите данъчни приходи в ЕС, докато субсидиите за изкопаеми горива остават високи. Друга област, която изисква внимание, е тази на проблемите, поставени пред международните данъчни системи поради нарастването на трансграничната работа от разстояние.

 

Поради това резолюцията призовава за конкретни политики, срокове и мерки за постепенно премахване на субсидиите за изкопаеми горива чрез данъчни мерки възможно най-скоро, като по-специално се иска увеличаване на данъчното облагане на въздушния и морския транспорт. Той също така подчертава необходимостта от съсредоточаване върху намаляването на данъчните измами, избягването и укриването на данъци в областта на прякото и косвеното данъчно облагане, като призовава държавите членки да използват по-ефективно настоящите правни и административни инструменти.

 

И накрая, резолюцията приканва Комисията да анализира временен данък върху свръхпечалбите в различни сектори за бъдещи кризи, за да ограничи олигополистичната власт на определени компании и да повиши конкурентоспособността.

 

По-нататъшна реформа на правилата за корпоративно данъчно облагане

 

Тази резолюция прави препоръки как да се използват правилата за корпоративния данък, за да се облекчи тежестта върху бизнеса, особено МСП, в тези трудни времена на несигурност и инфлация.

 

Наред с други препоръки, той призовава държавите-членки да въведат временни данъчни мерки за смекчаване на увеличението на разходите за енергия и да използват допълнителните приходи, основани на по-високите цени на енергията, за предоставяне на пряко и целенасочено облекчение в помощ на най-уязвимите граждани и средната класа и облекчаване на тежестта върху гражданите и фирмите, особено МСП.

 

Той също така призовава Комисията да представи цялостна оценка на предишни действия, предприети по отношение на корпоративното данъчно облагане от 2011 г. насам, и да публикува задълбочена оценка на въздействието на най-добрите варианти за облекчаване на административната тежест за предприятията, особено за МСП.

 

За да се намалят разходите за съответствие и административната тежест, резолюцията също така призовава Комисията да извърши оценка на въздействието върху използването на нови технологии за подобряване на скоростта, ефикасността, надеждността, прозрачността и устойчивостта на свързаните с данъците административни процедури. Добавя се, че това може да накара Комисията да продължи това упражнение с предложение за засилване на сътрудничеството между данъчните органи, като се възползва от идентифицираните добри практики, водещи до благоприятна за бизнеса среда.