Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Министърът на културата Кръстьо Кръстев посети премиерата на документален филм за Елисавета Багряна в Сливен

25 октомври 2023 09:24, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 година, брой четения: 454
Министърът на културата Кръстьо Кръстев

"Сливен е един щастлив град, защото има хора, които засвидетелстват своята любов към българската култура, към великите си творци, като Елисавета Багряна." Това каза днес в зала "Сливен" министърът на културата Кръстьо Кръстев, който присъства на премиерата на документалния филм „Животът, който исках да бъде поема“, посветен на 130-ата годишнина от рождението на Елисавета Багряна.

 

Филмът е продуциран от Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен. Кръстев поздрави екипа на библиотеката и партньорите им, които по думите му са допринесли сливенската публика да се докосне до пълен, истински и жив портрет на Елисавета Багряна.

 

"Сливен е истински и жив град и има още какво да даде на българската култура", каза министърът и пожела на Сливен в навечерието на празника на града - Димитровден, здраве и творческо вдъхновение на творците в града.

 

Филмът е по идея и сценарий на д-р Росица Петрова-Василева и режисьора Христо Симеонов, с участието на актьорите Елена Петрова и Христо Христов Симеонов. Снимките са реализирани със съдействието на Фонд „13 века България“. Сценарият е изграден върху автентични документални материали, спомени и интервюта на поетесата и дава непредубеден поглед върху нейния живот и дело.

 

Във фоайето на библиотеката по-рано днес бе открита експозицията „Елисавета Багряна - вечно търсеща и винаги вярна на себе си“. Тя е организирана от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен в партньорство с Национална библиотека “Св.св. Кирил и Методий“ , Софийската градска художествена галерия (СГХГ), Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ - Велико Търново, Държавен архив - Сливен и др. Представени са ръкописи, оригинални документи, писма, снимки, първи публикации в периодичния печат и книги на поетесата, графични рисунки, както и портрет на Елисавета Багряна, дело на художника Марин Подмолов, от фонда на СГХГ.

 

Проявите са част от официалната програма за отбелязване на празника на Сливен – Димитровден.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА