Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Гъбеното царство на Котел – от гората до тавата

30 октомври 2023 09:27, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 6 месеца, брой четения: 363
Гъбеното царство на Котел – от гората до тавата

С акцент върху печената, а не пържена храна, наблягайки на аромата на билките и подправките, премина третият уърк шоп, който организира Местната инициативна група „Котел, Сунгурларе и Върбица“. Той беше посветен на традиционните котленски ромски гозби и богатото разнообразие от видове гъби в региона.

 

Беседа как да разпознаваме ядливите от отровните гъби изнесе младият предприемач Борислав Василев, който запозна гостите на събитието с разнообразието на гъбеното царство в котленския балкан – манатарка, ароматната полска челядинка, горското златно съкровище – пачи крак, царската смръчкула, както и различни видове трюфели.

 

Василев посочи, че гъбите могат да бъдат ядливи или отровни и именно заради това НЕ ТРЯБВА да се берат в гората без присъствието на близък човек, който ги познава много добре.

 

„При брането им, гъбите не трябва да се дърпат, за да не се унищожи мицела им. Надземната част се отрязва внимателно с ножче до основата“, посочи още той и допълни, че ядливите гъби са полезни и влияят благоприятно върху имунната система на човека.

 

Питите пък се оказаха „голяма работа“ сред ромската общност в котленско. Всъщност, във всяко семейство има по една майсторица, която слага и нещо от себе си по време на правенето им.

 

Пред гостите на събитието беше представен вариант на типичната уханна питка на жар, която обра овациите. Нейн майстор беше образователният медиатор Донка Бодурова, която говори и за приготвянето на гозбата замилняк с месо. Оказа се, че сложността на приготвянето ѝ е в техниката на сушене и съхранение на тревистото растение „Замилняк“, която, ако не е правилна, може да доведе до отравяне.

 

Следващият уорк шоп, който ще се проведе в Туристическия център, е предвиден на 18 ноември /събота/ от 11:00 ч. Тогава пред жителите и гостите на Котел ще бъдат представени песните и танците от региона.

 

Проект „Бъдеще с ЛИДЕР: Развитие на алтернативен туризъм на териториите на МИГ “Котел, Сунгурларе и Върбица” и МИГ “Долни чифлик и Бяла”, в частност на геотуризъм и велотуризъм“ във връзка с Административен договор № РД 50-19 от 22.06.2022 г. на ПРСР 2014 – 2020 г. по процедура BG06RDNP001-19.355 за подбор на проектни предложения за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 – 2020 г. ” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

Община Котел

Снимки

Гъбеното царство на Котел – от гората до таватаГъбеното царство на Котел – от гората до таватаГъбеното царство на Котел – от гората до таватаГъбеното царство на Котел – от гората до таватаГъбеното царство на Котел – от гората до таватаГъбеното царство на Котел – от гората до таватаГъбеното царство на Котел – от гората до таватаГъбеното царство на Котел – от гората до тавата