Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Навършват се 30 години, откакто Котел чества празника на града в Деня на будителите

31 октомври 2023 15:03, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 6 месеца, брой четения: 289
Навършват се 30 години, откакто Котел чества празника на града в Деня на будителите

Тази година честванията по повод Деня на народните будители ще преминат под знака на 30-та годишнина, откакто Котел отбелязва този ден като свой празник, съобщиха организаторите от Община Котел.

 

Празничната церемония и ритуал по издигането на знамената на Република България и на град Котел ще започне в 11:00 часа на пл. „Възраждане“. Следва поетично-музикална програма на деца от Детска градина „Дъга“, Център за подпомагане на личностно развитие-Котел и Средно училище „Георги Ст. Раковски“

 

Във фоайето на музейна експозиция „Котленски възрожденци“ по-късно ще бъде представена книгата „Затвори“ или българщина“ на писателя Любомир Котев. На същото място след това ще бъде открита излобжата „Изкуството в света на българина“, посветена на 210-годишнината от успението на Св. Софроний, епископ Врачански. В Галатанското училище от 15:00 ч. ще се състои представяне на книгата на Дора Куршумова „Датираните котленски килими“. Денят ще завърши с празнична заря.

 

Денят на народните будители е празник на град Котел, в който са родени редица емблематични личности от Възраждането начело със Св. Софроний, епископ Врачански, д-р Петър Берон, архимандрит Неофит Бозвели и Георги Раковски.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА