Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кампания по кръводаряване се провежда в Сливен от 1 до 30 ноември

01 ноември 2023 14:44, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди 6 месеца, брой четения: 1249
дари кръв

За втора поредна година Отделениeто по трансфузионна хематология при МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, съвместно с БЧК Сливен, организира кампания по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Акцията стартира на 1-ви ноември и ще продължи през целия месец. Всеки, който има желание да дари кръв, нека да заповяда всеки работен ден от 08.00 до 14.00 на територията на Кръвен център- ДКЦ 2, етаж 1.

„Пътнотранспортният травматизъм не е статистика. Това са реални човешки съдби. Нека, участвайки в отбелязването на този ден, разберем значението му и да пазим себе си, близките си и другите участници в движението“ призовава началникът на отделението д-р Рая Ралева.

На посочения линк в сайта на болницата можете да получите повече информация за кръводаряването: https://mbal.sliven.net/donation.php

Началото на инициативата този ден да се отбелязва е поставено през 1995 от Европейската федерация на жертвите при ПТП. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година на третата неделя от месец ноември. Целта е да се засили вниманието, както към жертвите на пътнотранспортния травматизъм така и към работата на екипите, които спасяват животи.

В България има разработена цялостна Концепция за подобряване обучението по безопасност на движението по пътищата, която обхваща всички етапи – от предучилищната възраст до шофьорските курсове. Фактори, като по-ефективен контрол, по-подготвени водачи и технически изправен автопарк, са ключови за подобряване на безопасността на движението. Само с координирани действия в различни области може да се постигне устойчиво намаление на инцидентите със загинали и ранени. Това разбиране е заложено и в основата на Стратегията за повишаване безопасността на движението по пътищата на Република България за следващото десетилетие.