Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител инж. Маринчо Христов отдаде почит пред паметта на загиналите български войници

04 ноември 2023 10:43, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 403
Областен управител

Областният управител на област Сливен инж. Маринчо Христов взе участие в ритуала, по полагане на венци и цветя в памет, на загиналите в Балканските войни български войници, който се провежда ежегодно на Архангелова задушница.

 

Панахидата се състоя пред един от символите на Сливен- паметникът "Орлето", издигнат през 1928 г. в памет на героите от славния сливенски Седми конен полк, оставили живота си на бойните полета .

 

Тазгодишният възпоменателен ритуал започна с отдаване на военни почести от Военно формирование 22220, след което протойерей Стелиян Станчев от сливенска митрополия отслужи заупокойна молитва, за душите на всички загинали в битки войници.

В поднасянето на венци и цветя се включиха още и представители на Общински съвет, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и др.

 

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Снимки

Архангелова задушница протойерей Областен управител