Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Нови археологически обекти в долината на р. Тунджа, община Сливен, землище на с. Глуфишево

06 ноември 2023 09:22, Фанина Пенева (РИМ - Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 5 месеца, брой четения: 355
Обр. 1. В центъра: село Глуфишево между възвишенията “Лозбаир” и “Калебаир” и река Тунджа в предния план на снимката.

Археолози от Регионалния исторически музей (РИМ) - Сливен, Нов Български Университет, млади учени от Чикагския университет (САЩ) и доброволци от Германия за втора година провеждат заедно археологически обходи в долината на Тунджа в община Сливен.

Проектът се финансира от Министерството на културата на РБ и целта на тазгодишната кампания е да се проучи землището на село Глуфишево.

В археологическата наука Глуфишево е известно с укреплението от късната античност и средновековието, което е разположено на височината над съвременното село. Тазгодишните проучвания допринесоха за разкриването на неизвестни досега археологически обекти.

Каменната брадва, постъпила във фонда на РИМ Сливен през 80-те години на 20-ти век (Обр. 2) и върхът на кремъчна стрела, открит през 2023 г., показват, че в равнинните, по-ниски части на землището на Глуфишево, през новокаменната епоха (6 хил. пр. Хр.) възниква селище или друг вид археологически обект.

През следващия период - каменно-медната епоха (5. хилядолетие преди Христа) - настъпва значителна промяна: селището се изтегля на високо върху платото западно от възвишенията Лозбаир и Калето, което в миналото е било покрито с гори. Преместването на селищата на по-високи места, които предоставят по-добра защита и сигурност, е характерно за каменно-медната епоха, която се обозначава и с термините халколит и енеолит. Този период се отличава с много гъста селищна мрежа, демографско развитие и социално разслоение. Най-значителният пример за концентрацията на богатство и много ресурси в ръцете на отделни личности и фамилии през тази епоха дава Варненският некропол.

Конфликтите за суровини, земя и други ресурси не подминават и селището от 5. хилядолетие преди Христа, което археолозите откриха тази есен на платото над с. Глуфишево. Селището е подпалено, разрушено и напуснато завинаги. В ерозирал склон се виждат следи от опожарени жилища.

През античността се наблюдава връщане към равнинните, плодородни и богати на вода части на землището на Глуфишево. Тази година археолозите откриха две селища от късножелязната епоха (V-I в. пр. Хр.). Фрагменти от амфори (Обр. 3) показват, че обитателите на землището на Глуфишево през късножелязната епоха са внасяли вино или зехтин от Тасос. Твърде вероятно е, че те също са произвеждали и изнасяли вино с гроздето, което са отглеждали по склоновете на Лозбаир и Калебаир. Може би от тази епоха датират и първите пътни връзки между селищата, съхранени в спомена на местното население като “големия калдъръм” (свързващ селището с Кабиле) и “малкия калдъръм” (трасето му през римската епоха може да се проследи до Августа Траяна).

През римската епоха в землището на с. Глуфишево вероятно са съществували малки селища или единични стопанства, поддържали пряк контакт с по-големите центрове от този период, регистрирани в землището на съседното с. Скобелево.

Отслабването на централната власт през късната античност (5. - 7. век преди Христа) води до набези и несигурност. В отговор на тези процеси на много места са построени крепости, които дават защита на войскови части и местното население. Една от тях е укреплението на Калебаир над Глуфишево. То има значителни размери. Гъстата растителност попречи за добиването на по-конкретна информация за характера на укрепителните съоръжения.

В склоновете западно от Кале Баир се откриха следи от средновековно селище. Обитателите му са избрали място в подножието на възвишението, което им дава възможност по най-бързия начин да потърсят сигурност в укрепеното пространство.

Археологическите обходи представляват недеструктивна форма на археологически проучвания. Целта е чрез регистриране на находки, които се виждат по повърхността на земята, да се получи информация за разположението и датата на археологическите обекти. Екипът на РИМ - Сливен и партньорите им от Нов български университет са си поставили амбициозната цел да обходят равнинните части на община Сливен. Добавянето на нови археологически обекти към Археологическата карта на България е важно условие за опазването и интерпретирането на старините ни.

Докторантката в университета Харвард (САЩ) Полин Шонгов, която по майчина линия има корени от Сливен, засне редица интервюта с хората от Глуфишево, които разказаха за миналото на своя край. Предстои съставянето на кратък документален филм за проекта.

 

Благодарности: Ръководителите на проекта биха искали да благодарят на: хората от с. Глуфишево, Министерство на културата на Р България и участниците в експедицията от РИМ Сливен, Нов български и Чикагския университет, университета в Харвард, хотел “Горски кът в Сливен”, както и на доброволците от Германия.

 

Снимки

Обр. 2. Горе: Кремъчен връх на стрела, долу: каменна брадва, предадена във фонда на РИМ - Сливен през 20-ти в. И двата предмета са открити в ниските части на землището на Глуфишево и показват, че през новокаменната епоха то вероятно е било обитавано. © РИОбр. 3. Дъно на амфора, открито в землището на с. Глуфишево през октомври 2023 г. © РИМ Сливен.Обр. 4. Монета с изображение на римския император Каракала, открита в землището на с. Крушаре. © РИМ Сливен.Обр. 5. Поглед към Глуфишево от Калебаир (преден план), на който е разположено укрепление от Късната Античност и Средновековието. Обр. 6. Докторантката Полин Шонгов интервюира г-жа Маргарита Хисапчиева, секретар на читалище “Изгрев-1936 г.”, с. Глуфишево.