Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

КОСМИЧЕСКИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ В СУ "ЙОРДАН ЙОВКОВ"

08 ноември 2023 08:59, Невелина Кикьова (X СОУ )
Излъчване: СУ "Й. Йовков" (X) преди 6 месеца, брой четения: 256
Снимка 1

Учениците от 6. клас на СУ "Йордан Йовков" - Сливен са готови да се отправят на космическо пътешествие до един от най-интересните обекти в Слънчевата система - спътникът на Юпитер ‒ „Европа“. Най-големият космически кораб на НАСА за планетарна мисия ще бъде изстрелян с ракета „Falcon Heavy“ на „SpaceX“ от космическия център Кенеди във Флорида.

Учениците ще проследяват резултатите от мисията, чиято основна научна цел е да определят местата под ледената повърхност, където може да съществува живот. Това може да е най-обещаващото място в нашата слънчева система за откриване на среда, подходяща за някаква форма на живот извън Земята. Разполага ли „Европа“ със съставките на живота?

• Вода в течно състояние ‒ солен океан под повърхността на „Европа“, съдържащ повече вода отколкото океаните на Земята, взети заедно.

• Основни градивни елементи на живота ‒ въглерод, водород, кислород, сяра, фосфор и азот.

• Енергия ‒ как една ледена луна, намираща се далеч от Слънцето получава необходимата енергия за поддържане на живота?

„Ако има живот в „Европа“, той почти със сигурност е бил напълно независим от произхода на живота на Земята…това би означавало, че произходът на живота трябва да е доста лесен в цялата галактика и извън нея“. Robert Pappalardo

Очакваме старта! 10, 9 , 8, 7, …..

Снимки

Снимка 2