Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Доц. д-р Людмил Георгиев с поредна експозиция, в чест на професионалния празник на българската полиция

08 ноември 2023 12:59, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 405
Изложба с полицейски експонати „Символи на държавността“

Изложба с полицейски експонати „Символи на държавността“ се открива днес във фоайето на музейна експозиция „Котленски възрожденци“. Тематичното изложение е посветено на празника на българската полиция – 8 ноември /Архангеловден/ и на 144-та годишнина от създаването на МВР.

 

Изложбата съдържа 130 фуражки и 17 униформи от полицейски структури, в различни периоди, както от България, така и от много други страни. Експонатите са част от личната колекция на доц. д-р Людмил Георгиев, която съдържа над 830 полицейски, армейски, военноморски и пожарникарски фуражки, шапки, барети, пилотки, калпаци и каски от над 80 страни, както и 65 униформи.

 

Доц. д-р Людмил Георгиев е дългогодишен полицейски служител, понастоящем хоноруван преподавател по „Криминалистика“ в различни висши училища. Началото на колекционерската си дейност си той поставя през 1997 г. с английска каска на конен полицай и с личните си униформени фуражки.

 

Като цяло в колекцията му, най-многочислени са експонатите от българските служби за сигурност, милиция, полиция, армия, пожарна, датиращи от края на 50-те години на миналия век до наши дни.

 

Във връзка с големия интерес към експозицията и по покана на български музеи и библиотеки, през последните години доц. Георгиев е представял тематично отделни части от своята колекция 28 пъти в различни населени места: в София /три пъти в Академията на МВР и два пъти в Столичната библиотека/, в Русе /два пъти/, Велико Търново и Бургас /два пъти/, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Стара Загора, Ямбол /два пъти/, Гълъбово, Чепеларе, Пловдив, Варна, с. Жеравна /четири пъти/, в Котел /три пъти/.

 

Експозицията „Символи на държавността“ ще остане в Котел до края на януари 2024 г.

Снимки

Изложба с полицейски експонати „Символи на държавността“Изложба с полицейски експонати „Символи на държавността“Изложба с полицейски експонати „Символи на държавността“Изложба с полицейски експонати „Символи на държавността“Изложба с полицейски експонати „Символи на държавността“