Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Международен образователен, културен и артистичен проект "Обредни празници – обединяват културите и сърцата!" с представяне в Жеравна

10 ноември 2023 11:53, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 373
Международен образователен, културен и артистичен проект

На 12 ноември /понеделник/, от 15.00 ч., Художествена галерия "Христо Тодоров"- Жеравна ще бъде домакин на представянето на Международен образователен, културен и артистичен проект "Обредни празници – обединяват културите и сърцата!"

 

Проектът изучава традициите на различните народи и в него са включени участници от 4 държави: България, Украйна, Турция и Испания.

 

За доброто настроение на присъстващите, представителите от България и Украйна ще изнесат фолклорна програма. В нея участие ще вземат самодейният състав при народно читалище „Единство – 1870“, с. Жеравна, турската фолклорна група при народно читалище "Възраждане – 1954", с. Ябланово, с ръководител Фатме Чобанова и Валерия Левкивска, партньор на проекта и ръководител на Фондация „Обредна култура на Украйна“, гр. Киев, която ще представи украинския коледен ритуал „Води козата“.

 

В програмата участие ще вземе още и Деница Георгиева от пекарна „Майстор Пекар“ – Бургас. Тя ще приготви за гостите Коледен обреден български и украински хляб.

 

В края на събитието всеки ще има възможност да се почерпи с ароматен билков жеравненски чай и да опита от обредните хлябове.

 

Събитието се осъществява с подкрепата на Посолството на Украйна в България, в партньорство с Фондация „Архитектура и Изкуство“ – Бургас, Исторически музей – Котел, Художествена галерия "Христо Тодоров"- Жеравна, Българо-испански културен център „Estreya", Фондация „Обредна култура на Украйна“, Асоциация „Малага-България 2010“, Училището по изящни изкуства „Abdülkadir Meragi” към университета в Мармара, Художествена школа „Юлия Красовска“, Дружество "Украйна-Свят" и Художествена галерия „PINELO”-Истанбул.