Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Д-р Наталия Канева, началник на Отделение по ендокринология: Не подценявайте граничните нива на кръвната захар

10 ноември 2023 12:21, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди 5 месеца, брой четения: 5162
Д-р Канева

Въпрос: Защо непрекъснато расте броят на хората в България, страдащи от диабет, включително и на деца с диабет?

Д-р Наталия Канева: Двете основни причини за това нарастване е удължената продължителност на живот и наднорменото тегло на населението – с две думи – „ остаряването” и „надебеляването”. Общоприето е да се смята, че захарният диабет тип 2, който е по –често срещаният, е болест на възрастния човек. Масовото схващане е, че това е болест, която се предизвиква от стрес и не е наследствена. Тенденцията, обаче в последните години за все по –големия брой млади хора, включително деца със затлъстяване е причина за изява на захарния диабет, все повече и в млада възраст. Забелязва се ” подмладяване” на Захарния диабет. Изводът, който можем да направим е, че има ли човек затлъстяване, независимо на каква възраст, той има риск да развие Захарен диабет тип 2.

 

Въпрос: Кои хора задължително трябва да си следят нивата на кръвната захар?

Д-р Наталия Канева: Всички на възраст над 50 години и наднормено тегло, особено тези с натрупване на мастна тъкан в областта на корема, тъй като този тип затлъстяване е в основата на инсулиновата резистентност, която е причина за развитие на Захарния диабет тип 2. Особено внимателни трябва да бъдат пациенти, които имат роднини с установен Захарен диабет . Като уточняваме, че младата възраст не изключва риска от развитие на заболяването.

 

Въпрос: При какви стойности на кръвната захар пациентът да се насочи към Ендокринолог?

Д-р Наталия Канева: Моля всички пациенти да не подценяват гранични нива на кръвната захар на гладно (около 6 ммол/л), за да не се пропусне навременното поставяне на диагнозата „ предиабет” или „диабет” . При кръвна захар на гладно между 6 и 7 ммол/л говорим за предиабет. Това състояние не е по –малко опасно от диагнозата „Диабет”. Дори леко повишената кръвна захар вече е сигнал за повишен сърдечно –съдов риск при съответния пациент. Тоест трябва редовно да посещава както Ендокринолог , така и Кардиолог с оглед превенция от бъдещи по –сериозни заболявания, каквито са инфарктът и инсултът.

 

Въпрос: Към кои хора е насочена кампанията, кои попадат в рисковата група и е добре да си проследяват кръвната захар?

Д-р Наталия Канева: Кампанията е насочена към тези, които нямат диабет, но имат риск да го развият. Хора в рисковата група са: такива, които имат диабетно болни в рода, които имат наднормено тегло, затлъстяване в областта на талията и корема; имат високо кръвно налягане, претърпян съдов инцидент - инсулт или инфаркт, или такива, които имат симптоми, наблюдавани при диабета – постоянен глад, жажда, често уриниране, внезапно рязко отслабване на тегло или прекомерно наддаване.

 

Въпрос: Какво е посланието Ви към хората?

Д-р Наталия Канева: В голяма част от случаите болестта може да бъде предотвратена, когато хората с наднормено тегло навреме се обърнат към Ендокринолог , и да се отложи времето, когато е необходимо лечение с медикаменти и инсулин. Важно е хората в рисковата група да бъдат изследвани и консултирани преди болестта да влезе в живота им. Ако имате близки с диабет или някои от рисковите фактори, не отлагайте, а изследвайте кръвната си захар, което е лесен и достъпен метод, с което могат да се предотвратят много бъдещи проблеми, до които нелекуваният захарен диабет може да доведе.

 

Във връзка със Световния ден за борба със захарния диабет - 14 ноември, за втора поредна година, МБАЛ "Д-р Иван Селимински- Сливен" обявява инициатива за измерване на кръвна захар с оглед скрининг за захарен диабет и съвети за здравословно хранене. Събитието ще се проведе на 14 ноември (вторник) от 10.00 до 13.00ч. на територията пред МБАЛ "Д-р Иван Селимински- Сливен" и кабинета за ваксинации в Медицинския център на болницата - "Д-р Г. В. Миркович". В инициативата ще се включат лекари и медицински сестри от Отделението по ендокринология.

Снимки

-------