Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Информация за Световният ден за борба с диабета (World Diabetes Day)

14 ноември 2023 13:04, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 397
реалното време на непрекъснато мониториране на глюкозата

Световният ден за борба с диабета (World Diabetes Day) е годишно събитие, което се провежда на 14 ноември. Този ден беше установен от Световната здравна организация (СЗО) и Международния диабет фонд (IDF) през 1991 година, с цел да увеличи осведомеността за диабета и да подчертае необходимостта от превенция и контрол на този сериозен заболяване.

Главната цел на Световния ден за борба с диабета е да информира хората за рисковете, свързани с диабета, както и за начините за предотвратяване и управление на това заболяване.

Данни от „Международната диабетна федерация“ https://idf.org/

Фактите и цифрите за диабета показват нарастващото глобално бреме за отделни хора, семейства и държави. Диабетният атлас на IDF (2021) съобщава, че 10,5% от възрастното население (20-79 години) има диабет, като почти половината не знаят, че живеят с това състояние.

До 2045 г. прогнозите на IDF показват, че 1 от 8 възрастни, приблизително 783 милиона, ще живеят с диабет, което е увеличение от 46%.

Над 90% от хората с диабет имат диабет тип 2, който се определя от социално-икономически, демографски, екологични и генетични фактори. Основните фактори, допринасящи за нарастването на диабет тип 2, включват:

- Урбанизация

- Застаряващо население

- Намаляване на нивата на физическа активност

- Увеличаване на разпространението на наднорменото тегло и затлъстяването

Въпреки това е възможно да се намали въздействието на диабета, като се вземат превантивни мерки за диабет тип 2 и се осигури ранна диагностика и подходяща грижа за всички видове диабет. Тези мерки могат да помогнат на хората, живеещи със заболяването, да избегнат или забавят усложненията.

Диабетът по света през 2021 г - 537 милиона

240милиона хора, живеят с не диагностициран диабет

Приблизително 537 милиона възрастни (20-79 години) живеят с диабет.

6,7 милиона смъртни случаи поради диабет през 2021 г.

Предвижда се общият брой на хората, живеещи с диабет, да нарасне до 643 милиона до 2030 г. и 783 милиона до 2045 г.

3 в 4 - 3 от 4 възрастни с диабет живеят в страни с ниски и средни доходи

 

******************************

Основна информация за диабета:

Диабетът е хронично състояние, което възниква, когато панкреасът вече не може да произвежда инсулин или тялото не може ефективно да използва инсулина.

Инсулинът е хормон, произведен от панкреаса, който действа като ключ, за да позволи на глюкозата от храната, която ядем, да премине от кръвния поток в клетките на тялото, за да произвежда енергия. Тялото разгражда всички въглехидратни храни до глюкоза в кръвта, а инсулинът помага на глюкозата да се придвижи в клетките.

Когато тялото не може да произвежда или използва инсулин ефективно, това води до високи нива на кръвната захар, наречени хипергликемия. В дългосрочен план високите нива на глюкоза са свързани с увреждане на тялото и недостатъчност на различни органи и тъкани.

Има 3 основни типа диабет

1. Диабет тип 1

Може да се развие на всяка възраст и изисква лечение с инсулин за оцеляване.

2. Диабет тип 2

Той представлява около 90% от всички диабети и се диагностицира по-често при възрастни.

3. Гестационен диабет

Проявява се при висока кръвна захар по време на бременност и може да причини усложнения както за майката, така и за детето.

 

*************************************

Технологичните иновации са променили начина, по който хората с диабет управляват своето заболяване, като предоставят по-голям контрол, точност и удобство в мониторирането на нивата на глюкоза в кръвта и управлението на диабета. Една от тези иновации е "реалното време на непрекъснато мониториране на глюкозата" (rtCGM).

rtCGM (реално време на непрекъснато мониториране на глюкозата): Тази технология използва специален сензор, който се носи на или под кожата и непрекъснато мери нивата на глюкозата в междуцелулната течност. Резултатите се предават на устройство (като инсулинова помпа или мобилно приложение) в реално време. Този метод позволява на хората с диабет да следят нивата си на глюкоза без необходимостта от убождане с пръст или сканиране.

Убождане с пръст или сканиране: Традиционното управление на диабет изисква чести убождания на пръста с помощта на глюкозен монитор или сканиране на глюкозни сензори, за да се измери нивото на глюкозата.

rtCGM предоставя по-точни данни за нивата на глюкозата, като позволява на хората да видят как нивата се изменят през целия ден и нощ. Това помага за по-добро управление на диабета и предотвратяване на опасните пикове и спадове в нивата на rtCGM предоставя информация в реално време, което позволява на потребителите да реагират бързо, ако забележат аномалии в нивата на глюкозата.