Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител свика Областната епизоотична комисия

15 ноември 2023 13:39, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 5 месеца, брой четения: 260
Заседанието вчера

Вчера, областният управител на област Сливен Маринчо Христов свика заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с възникналите 6 огнища на Инфлуенца А(грип) за последния месец на териториите на няколко общини от Великотърновска, Пазарджишка, Хасковска и Добричка област.

 

Директорът на ОДБХ – Сливен д-р Димо Кондев запозна членовете на комисията с фактическата обстановка около констатираните огнища в национален мащаб и изнесе данни, че от отглеждани 7 млн. домашни птици, от тях ще бъдат умъртвени около милион и 250 хиляди заболели и контактни птици в обектите и ще се състои обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта.

 

В момента тече епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици с цел намиране първоизточника на заразата. Д-р Кондев призова да бъдат информирани и всички орнитоложки дружества и ловни дружинки, за да може при евентуално откриване от тяхна страна на мъртви животни, те да бъдат веднага предоставени за лабораторни изследвания.

 

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството, но въпреки това тече превантивна процедура по изтегляне от големите хранителни вериги на яйца и птиче месо, внесени от конкретните райони.

 

Със заповед на областния управител, съобразена с мерките наложени в издадената разпоредба от изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните(БАБХ) и необходимостта от повишена епизоогична готовност, на територията на област Сливен се забраняват организирането и провеждането на панаири, пазари и изложби на всички видове животни и птици, животински продукти, изложби на домашни животни и птици включително и екзотични видове.

Въвежда се забрана и за отглеждането на домашни птици на открито.

Мерките са във връзка с усложнената обстановка и има превантивен характер срещу възможното разпространение на болести по животните, като Инфлуенца по птиците, Африканска чума по свинете, шарка по овцете и козите и други. Освен това действията имат и за цел опазване здравето на хората и намаляване на значителните икономическите загуби, които би претърпял бизнесът.

 

На свиканото заседание на Областната епизоотична комисия присъстваха още представители на ОДБХ, ОДМВР, РДПБЗН,ИАСРЖ, РДГ-Сливен, ОД „Земеделие“, ОПУ-Сливен, Български Ветеринарен Съюз, РИОСВ, РЗИ, заместник-кметовете на Община Сливен и община Нова Загора, както и Стоян Стоянов-собственик на фирма „Джени Ово“ ЕООД, който увери, че с цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение на територията на сливенска област са предприети и се спазват абсолютно всички мерки предписани от органите на Българската агенция по безопасност на храните.