Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

"Зелен коридор" ще свързва Градската градина и парк „Юнак“ в Сливен

15 ноември 2023 14:17, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 6 месеца, брой четения: 380
"Зелен коридор" ще свързва Градската градина и парк „Юнак“ в Сливен

"Зелен коридор" ще свързва Градската градина и парк „Юнак“ в Сливен, каза пред журналисти кметът Стефан Радев. Той ще представлява конструкция, върху която ще бъдат разположени увивни растения.

 

Конструкцията ще бъде изградена в разделителната ивица по ул. „Никола Фурнаджиев“, между улиците „Петко Д. Петков“ и “А. С. Пушкин“. Предвидено е обогатяване на съществуващото озеленяване чрез засаждане на нови широколистни и иглолистни дървесни видове, вечнозелени и цъфтящи храсти и многогодишни цветя. Ще бъдат изградени кътове за отдих, където ще бъдат монтирани градински пейки, водни елементи - стени, както и чешми за хора и животни.

 

Предстои изграждане на необходимите площадкови инженерни мрежи за водоснабдяване, поливане и отводняване, както и енергоспестяващо осветление, което ще помогне за намаляване на енергийната консумация и емисиите на парникови газове.

 

Промените в микроклимата на възстановената пешеходна зона ще отчитат измервателни климатични мини станции със светодиодно табло, чрез които гражданите ще получават информация за стойностите на влажността и температурата в реално време.

 

Целта на проекта е да се облагороди околното пространство чрез изграждане на нова зелена инфраструктура. Той съчетава редица мерки за адаптация и смекчаване към климатичните промени, обособяване на зони за борба със затоплянето в градска среда и т.нар. ефект на топлинният остров.

 

Предстои изнесена пресконференция на обекта, за да се проследи изпълнението на проекта, чието изпълнение започна в края на октомври.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА

Снимки

"Зелен коридор" ще свързва Градската градина и парк „Юнак“ в Сливен