Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Експонати от фонда на Регионален исторически музей - Сливен – част от изложбата „Сребърна Тракия“ в Археологическия музей в Скопие

16 ноември 2023 16:07, Фанина Пенева (РИМ - Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 5 месеца, брой четения: 228
Снимка 1

В Археологическия музей на Република Северна Македония в столицата Скопие бе открита изложбата „Сребърна Тракия“, която представя тракийското наследство.

Събитието е организирано от Националния археологически институт с музей при БАН и включва внушителните над 1700 експоната от 18 музея в България и Северна Македония. Както подсказва и заглавието, преобладаващите предмети са сребърни и са подбрани така, че да представят най-пълно тракийската култура и наследство.

Сред официалните гости, които присъстваха на изложбата, бяха министърът на културата на България Кръстю Кръстев, директорът на НАИМ-БАН доц. Христо Попов, председателят на парламента в Северна Македония Талат Джафери, министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска, Славица Бабамова, директор на археологическия музей, както директорите на българските музеи, чиито експонати участват в изложбата.

Доц. д-р Николай Сираков се включи в събитието и гостува в нашата съседна държава, за да присъства на откриването на изложбата, в която участват едни от най-впечатляващите експонати от музея в град Сливен – златната маска, сребърните ритони с позлата, сребърният шлем, златните и сребърните елементи от конска амуниция, сребърната чаша - гобеле с позлата, златните фиали и златният пръстен - печат и др. Всички предмети от фонда на РИМ - Сливен, включени в изложбата “Сребърна Тракия” в Република Северна Македония, са открити в Далакова могила край с. Тополчане и представляват изключително богат гробен инвентар, предназначен да придружи в отвъдния свят знатен тракийски воин - аристократ.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7Снимка 8