Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

С проект по норвежка програма в Сливен ще се вземат мерки срещу т.нар. "топлинен остров"

17 ноември 2023 13:57, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 351
С проект по норвежка програма в Сливен ще се вземат мерки срещу т.нар.

С проект по норвежка програма в Сливен ще се вземат мерки срещу т.нар. "топлинен остров", като се изгради зелен "коридор" между два градски парка. Това каза на изнесен брифинг на строителния обект кметът Стефан Радев. Мястото е емблематично за Сливен и е известно като "Алеята на розите".

 

"Там ще има повече зеленина, нова настилка, чешмички за хора и за животни, посочи Радев. Ще има измерване на температурата на слънце и на сянка, за да се покаже разликата и реалният ефект върху температурата от озеленяването."

 

Предвидено е обогатяване на съществуващото озеленяване чрез засаждане на нови широколистни и иглолистни дървесни видове, вечнозелени и цъфтящи храсти и многогодишни цветя. Ще бъдат изградени кътове за отдих, където ще бъдат монтирани градински пейки, водни елементи - стени.

 

Проектът е на стойност 430 хиляди лева, финансиран е по норвежка програма, която се бори с градските топлинни острови. Целта е да се облагороди околното пространство чрез изграждане на нова зелена инфраструктура. Той съчетава редица мерки за адаптация и смекчаване към климатичните промени, обособяване на зони за борба със затоплянето в градска среда.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Велина Василева, БТА