» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Атрактивна конструкция „Мечка“ стимулира рециклирането в Сливен

17 November 2023 15:59, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 6 months ago, number of readings: 372
Атрактивна конструкция „Мечка“ стимулира рециклирането в Сливен

Нестандартна метална конструкция за разделно събиране на пластмасови бутилки беше инсталирана в 11-то ОУ "Константин Константинов" в град Сливен. Атрактивното съоръжение във форма на мечка има за цел да повиши интереса на учениците към опазване на околната среда и да ги стимулира да рециклират. Това е втората от поредицата метални фигури на животни за събиране на пластмаса, която беше монтирана в рамките на проекта „Сливен рециклира“. Проектът се реализира от сдружение „Юнайтед Фючър“, Сливен, - един от финалистите в петото издание на инициативата на Лидл България - „Ти и Lidl за по-добър живот“.

 

„Нашата цел е да разраснем мрежата от домакинства, които рециклират регулярно. С тази конструкция искаме да достигнем по активно до младата част от населението и да тестваме как се възприема идеята в училищната среда и да благодарим на ръководството на училището за вниманието, което отделят по темата екология през годините. Повишавайки интереса на гражданите по тази тема, считаме че местните власти също ще обърнат по-голямо внимание на настоящия проблем с липсата на работещи алтернативи за ефективно разделно събиране на отпадъци. Стремежът ни е да направим разделното събиране на отпадъци популярна и масова активност“, сподели Красимир Дончев, учредител и член на Управителния съвет на сдружение „Юнайтед фючър“.

 

Всяка от металните конструкции по проекта има капацитета да събира между 5-20 кг. пластмасови бутилки, според размера на фигурите и това дали бутилките са смачкани или не. До края на месец ноември 2023г. се очаква в града да бъде монтирана следващата метална фигура, която ще е във формата на динозавър. Нестандартните форми на конструкциите, целят да привлекат към каузата не само възрастни, но и да ангажират с темата младежи и деца.

 

Освен изграждането на конструкциите, от ноември 2022г. до момента вече са проведени и осем големи акции за разделно събиране на пластмаса в рамките на проекта. Благодарение на тези акции, местната общност успява да събере 2670 кг., което в обем се равнява на 18 големи буса със смачкана и сортирана пластмаса.

 

Проектът "Сливен рециклира" се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Източник: https://nabludatel.bg/