Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Пианистите Хасан и Ибрахим в топ 10 на престижен международен конкурс за млади звезди на пианото

20 ноември 2023 15:17, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 7 месеца, брой четения: 483
Пианистите Хасан и Ибрахим в топ 10 на престижен международен конкурс за млади звезди на пианото

Талантливите български пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови прибавиха пореден успех в музикалната си кариера. Те се наредиха в топ 10 на международния конкурс Étoiles du piano, който се проведе преди дни в град Рубе, Франция.

Конкурсът е създаден през 2017 година, но вече е утвърден като фестивал от международен мащаб, който е сред петнадесетте основни такива форуми в света. Участниците са на възраст от 18 до 30 години, като трябва да са студенти в консерватория или да имат завършено музикално училище със специалност пиано. Целта на конкурса е да промотира млади музикални таланти в началото на тяхната кариера.

Повече от 350 кандидати от цял свят опитаха късмета си тази година на четвъртото издание на конкурса. Тридесет млади пианисти бяха избрани по време на публични прослушвания в консерваторията в Рубе миналата седмица. Сред тях са Хасан и Ибрахим Игнатови. Те достигнаха до втори тур, където остават само 10 изпълнители, от които се определят 5 финалисти.

Животът на един млад класически пианист, когато иска да преследва концертна кариера, се състои от упорита работа, безкрайни репетиции, участия на големи международни състезания и пълно себераздаване за постигане на съвършенство. По този труден път неотклонно вървят и Хасан и Ибрахим Игнатови. В момента те са студенти в консерваторията в Маастрихт, където вече са се доказали като най-добрите пианисти в училището.

Наскоро бяха обявени и датите за зимното турни на Хасан и Ибрахим, с което ще зарадват родната публика в навечерието на Коледните празници. Младите виртуози ще изнесат концерти в четири града в страната, като първият им концерт ще бъде в Ямбол на 30 ноември. Следват срещи с публиката в родния им Шумен – 1 декември, в Сливен и в Плевен съответно на 4 и 5 декември. Специалният им проект „Клавиртуозно” представя произведения на Фредерик Шопен и Ференц Лист, също и на Сергей Рахманинов, Морис Равел и Арам Хачатурян. С част от тях двамата братя се представиха и на международния конкурс Étoiles du piano в Рубе.

Снимки

Пианистите Хасан и Ибрахим в топ 10 на престижен международен конкурс за млади звезди на пианото