Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Премиерът в Страсбург: Прогресът на България през последните месеци по отношение на върховенството на закона вече дава резултати

23 ноември 2023 10:50, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 236
Премиерът акад. Николай Денков в Страсбург

Премиерът акад. Николай Денков в Страсбург: Прогресът на България през последните месеци по отношение на върховенството на закона вече дава резултати

„Прогресът, който направи България през последните месеци по отношение на върховенството на закона, вече дава резултати. Мониторингът върху правосъдната ни система бе премахнат. България беше класирана на първо място по най-бързо развитие на напредъка в правосъдната система. Увеличението на преките чуждестранни инвестиции в България за тази година е с повече от 50% и това е ясен знак, че усилията на българското правителство се разбират и подкрепят“. Това заяви премиерът акад. Николай Денков в отговора си в края на дебатите с евродепутатите в Европейския парламент в Страсбург.

 

Във френския град министър-председателят изтъкна, че сформирането на ръководения от него кабинет е било възможност за проевропейско управление на държавата. Акад. Денков изрази своето разочарование, че някои от българските евродепутати не са подкрепили тези усилия по време на дебата, а се опитали отново да създадат разделение. „България е проевропейски настроена страна и нашето управление ще работи за европейското развитие на България“, допълни премиерът.

 

Министър-председателят отново заяви, че е изключително важно България да бъде напълно интегрирана в европейските структури - в Шенген и в еврозоната, и е важно страната ни да участва във взимането на решения за развитие на Европа и те трябва да съответстват на интересите на България.

 

Премиерът припомни, че си сътрудничим с Румъния по много общи проекти. „Започнахме да работим по програми, които имат за цел да развият цялата инфраструктура от Гърция през България към Румъния, към Молдова, към Украйна. „Това е част от общоевропейското усилия да развием региона на Балканите“, сподели акад. Денков.

 

В заключението си министър-председателят коментира и отношенията ни с югозападните ни съседи, припомняйки, че България е първата държава в света, признала Северна Македония като независима европейска държава. „За съжаление през годините нашите отношения са влошиха и аз не смятам, че България има вина за това. Затова искам да кажа ясно, че в настоящия момент България няма други изисквания към Северна Македония, освен тези, които залегнаха в решението на Европейския съюз през миналата година“, завърши акад. Денков, акцентирайки, че Северна Македония трябва да изпълни договореното.

Снимки

Премиерът акад. Николай Денков в СтрасбургПремиерът акад. Николай Денков в СтрасбургПремиерът акад. Николай Денков в Страсбург