Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Китайският посланик: Сътрудничеството ни със Сливен е съществена част от българо-китайските отношения

23 ноември 2023 13:56, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 месеца, брой четения: 259
Poslanik - poseshtenie

Затвърждаването и развиване на българо-китайските отношения бе основният акцент на днешната среща на кмета Стефан Радев с китайския посланик Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн. Китайската делегация е на визита в Града под Сините камъни и бе посрещната от сливенския градоначалник. Почетният гост бе посрещнат с хляб и сол от ученици от Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, които изучават китайски език.

„Добре дошли в община Сливен! Благодаря за проявения интерес! Без съмнение Китай със своята култура, бурно развитие и с мястото, което заема в световната икономика, е много интересен не само за България, но и за Сливен. Радвам се, че учениците ни от хуманитарната гимназия, които изучават вашия език, имат възможност да се докоснат поне до част от тази хилядолетна култура“, приветства топло гостите сливенският кмет.

На свой ред Негово Превъзходителство благодари за гостоприемството, оказаната чест и огромното значение, което домакините отдават на китайския език и култура. „Радвам се, че имам възможност да посетя този хубав град! Бих искал да се запозная с повече аспекти от Сливен и да обсъдим възможности за бъдещо сътрудничество. Мисля, че тази среща е едно чудесно начало“, заяви посланикът. Той подчерта, че партньорството на местно ниво е съществена част от българо-китайските отношения и те биха могли да изиграят ролята на мост с китайски провинции и градове. Гостът допълни, че развитието на двустранните отношения създават добра база и подчерта, че България е втората държава в света, която признава и установява дипломатически отношения с Китай. Дун Сяодзюн изрази очаквания, че през 2024 г., когато ще се честват 75 години от официалното установяване на дипломатическите връзки, двете страни ще организират съвместно празнични събития.

На срещата бе акцентирано и върху евентуалните възможности и стимулите за местния бизнес от двустранното сътрудничество.

„В този бързо развиващ се свят възможностите за сътрудничество стават все по-големи и по-важни за икономическото и социалното развитие на отделните региони. Смятам, че трябва да направим всичко възможно да използваме добрите ни отношения и те да служат наистина като мост между двете страни, така че това да се усеща от хората като подобряване на благосъстоянието им и възможностите, които имат“, подчерта Стефан Радев. „Искаме да обърнем внимание на възможностите, които Сливен дава за китайски компании. Ще се радваме, ако можем да съдействаме за партньорството между инвеститори и от двете страни, които да изграждат съвместни проекти, добри за бъдещето на Сливен и неговите жители, както и на приятелите ни в Китай“, посочи още кметът. Той изтъкна и добрите отношения на Общината с Българо-китайската търговско-промишлена палата.

В делегацията на посещение са още началникът на отдел „Образование“ към китайското посолство Ян Тиен и експертът в отдел „Политика“ към посолството, секретар на посланика и преводач Ма Ци.

Гостите бяха запознати с историческото и културно наследство на Сливен, неговия бит и природни забележителности. Пред тях беше представен и най- мащабният проект, който Общината разработва – изграждането на индустриален парк в Сливен, познат като третия по площ в цялата страна.

Посланик Дун Сяодзюн използва случая и призова местните компании да се включват активно в ежегодните панаири и изложения, които Китай организира.

„Безспорно, китайското посолство ще продължи с усилията да стимулира повече китайски компании да инвестират в България и тук, в Сливен. С облекчаване на сложната ситуация от COVID-пандемията все повече бизнес делегации ще посещават страната ви и при срещата ни с тях активно ще рекламираме община Сливен. Вашата страна има богата култура, история, много качествена продукция и нашите сънародници трябва да ги опознаят“, бе категоричен дипломатът.

В рамките на срещата бяха коментирани още темата за мира и икономическото развитие на страните, които да бъдат в основния фокус на днешния свят. Бе обърнато внимание и на въпроса с въглеродните емисии. В тази връзка кметът подчерта, че Община Сливен предприема поетапно ефективни мерки за повишаване на екологосъобразността в региона.

На срещата присъстваха още зам. кметът по икономическото развитие инж. Стоян Марков, управителят на индустриалния парк Соломон Москона, Ксианджи Тиен - доброволка от Китай в Хуманитарната гимназия в Сливен, общински експерти.

В програмата на делегацията бе включено посещение в сливенската компания за производство на консервирани плодове и зеленчуци „Фрукто“ и Националния музей на текстилната индустрия.

Посещението продължава и следобяд по програма с областния управител.

 

Снимки

Poslanik - poseshteniePoslanik - poseshteniePoslanik - poseshteniePoslanik - poseshteniePoslanik - poseshteniePoslanik - poseshteniePoslanik - poseshtenie