Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ СЛИВЕН МАРИНЧО ХРИСТОВ ПОСРЕЩНА ПОСЛАНИКЪТ НА КИТАЙ У НАС Н. ПР. ДУН СЯОДЗЮН

23 ноември 2023 16:46, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 5 месеца, брой четения: 249
среща с китайския посланик

Активно партньорство между област Сливен и Китайската народна република обсъдиха на среща днес областният управител Маринчо Христов и посланикът на Китайската народна република у нас Н. Пр. ДУН Сяодзюн, който бе на официално посещение в областта, придружаван от г-н Ян Тиен, началник на отдел „Образование“ и г-жа Ма Ци, старши експерт в отдел „Политика“, секретар и преводач на посланика.

 

„Китай е много важен партньор за България и за целия Европейски съюз. Надявам се това добро сътрудничество да продължи и занапред. За нашата страна е изключително важно да подобрим достъпа на качествени български продукти до китайския пазар“ заяви областният управител на проведената двустранна среща.

В хода на разговора Маринчо Христов представи географските особености на областта и съставляващите я общини. Той акцентира върху нуждата от повишаване нивото на образованието на местна почва изразявайки надежда, Китай като високотехнологична нация, да получи възможност да пренесе своя опит и нужните знания в тази насока и пое ангажимент Областна администрация да съдейства активно за този процес.

Той подчерта, че двете държави имат перспектива за обща работа, която би била от полза за развитието на едно добро бизнес сътрудничество, след тежката пандемия от Covid-19.

По протокол двете страни си размениха подаръци. Негово Превъзходителство бе силно впечатлен от естествената роза покрита със злато, която областният управител му връчи за спомен, както и от картина с паметника “Хаджи Димитър“, който е една от емблематичните забележителности на Сливен.

След проведената официална среща в сградата на Областна администрация , областният управител и делегацията от Китайската народна република се отправиха към късноантичната средновековната крепост Туида- единствена по рода си на територията на сливенска област.

На Н.Пр. г-н Дун Сяодзюн му бе поднесена изненада от екипа на крепостта- ръчна изработка на официалния герб на КНР, след което всички гости имаха възможността да чуят исторически факти около нейния произход и да се насладят на вкуса на истинска медовина.

Ръководителят на Туида демонстрира пред китайската делегация стрелба с лък , в която с огромно желание се включиха всички членове на делегацията както и самия областен управител.

Н.Пр. г-н Дун Сяодзюн приключва своя мандат като посланик на Китай в България и по този повод на 20 ноември 2023 г, бе удостоен с орден „Мадарски конник – I степен от президента Румен Радев, заради заслугите си в активизирането и задълбочаването на сътрудничеството между двете страни.

 

 

 

Снимки

Областна администрация Сливенсрещата днессрещата днессрещата днессрещата днескитайския посланик