Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Под патронажа на областния управител се проведе кръгла маса за бъдещето развитие на читалищната дейност

27 ноември 2023 08:39, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 5 месеца, брой четения: 312
Среща читалища

Председатели на читалища и читалищни дейци от Сливенска област се събраха на Кръгла маса, проведена на 24 ноември(петък)за да обсъдят бъдещето развитие на читалищата и тяхната роля в съхранението на нематериалното културно наследство.

 

Събитието под надслов „Нови идеи - нови възможности“ премина под патронажа на областния управител инж. Маринчо Христов.

 

Участие в него взеха д-р Силва Налбантанян-Хачерян, директор на Дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ в Министерството на културата, председателят на Съюза на народните читалища д-р Николай Дойнов.

Кръглата маса бе посветена и на 20-ата годишнина на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство.

Областният управител приветства всички участници във форума и подчерта изключителната роля на читалищата за запазване на българските традиции, определяйки ги като „ светлина, която пази българския дух“.

Д-р Николай Дойнов от своя страна изтъкна, че сътрудничеството между читалищата и Областната администрация е изключително важно за тяхната успешна работа. Председателят на Съюза се обърна към колегите си с призив да се намерят креативни идеи за развиване и подобряване на работата им, така че тяхната дейност да бъде популяризирана, за да могат да се привлекат повече хора, които да ползват услугите им.

д-р Силва Налбантанян-Хачерян изяви надеждата си, да се работи в насока за засилване на интереса на децата и учениците към различните читалищни дейности.

На всички представители на читалища от областта, беше дадена възможност да споделят своите проблеми, свързани най-вече с липсата на съвременна материална база, средства и ограничените възможности за публични изяви. В залата се чуха и различни предложения за разкриване на нови дейности.

Получи се конструктивна дискусия, на която бе взето решение за подобряване на вътрешната комуникация между отделните читалища, с цел размяна на идеи и опит.

Снимки

Среща читалищаСреща читалищаСреща читалища