Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Приети са стандартите за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2024 година

27 ноември 2023 10:30, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 365
Герб

Със свое решение правителството прие стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през следващата година.

Стандартите са разработени на база основните допускания на актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024 - 2026 г. при спазване на действащо законодателство. В размера им са отразени действащите разходни политики, както и влезли в сила нормативни актове през 2023 г., чиито ефекти са приведени в целогодишен размер.

В стандартите са разчетени средства за увеличението на размера на минималната месечна работна заплата за страната от 1 януари 2024 г. - от 780 лв. на 933 лв.

За предучилищното и училищното образование за 2024 г. средствата са увеличени с близо 591 млн. лв. спрямо 2023 г. За продължаване на политиката за увеличение на заплатите на педагогическите специалисти за достигане на средна работна заплата не по-малко от 125 на сто от средната работна заплата за страната са осигурени допълнително близо 290 млн. лв. Предвидени са 63,3 млн. лв. за увеличение до 1125 лв. на норматива за издръжка на дете в детска градина или общинско училище, включващ и компенсиране на отпадането на съответните такси по Закона за местните данъци и такси. Разчетени са също и 30 млн. лв. за допълнително увеличение на разходите за издръжка в образователните институции.

В сферата на социалните услуги средствата са увеличени с почти 260 млн. лв. спрямо 2023 година.

Предвидени са допълнително 81,7 млн. лв. във връзка с увеличаване капацитета на съществуващи социални услуги и от разкриване на нови такива по приключили проекти по оперативни програми. Осигурени са още 42,8 млн. лв. за увеличение на издръжката на социалните услуги и 1,7 млн. лв. за осигуряване годишния размер на месечната помощ от 90 лв. на ученик, настанен в социални услуги за резидентна грижа и осигуряване на подслон, предоставяни в центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с или без увреждания, преходни жилища и кризисни центрове.

В област „Здравеопазване“ за 2024 г. са разчетени допълнителни средства в размер на 21,5 млн. лв.

Осигурени са допълнително 2,3 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал в детските ясли и 1,9 млн. лв. за увеличение на издръжката на здравните кабинети в държавните и общинските детски градини и училища, в яслените групи към детските градини, на общинските съвети по наркотични вещества и превантивните информационни центрове.

Стандартите за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2024 г. са съгласувани с Националното сдружение на общините в Република България.