Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

След силната буря всички пътища в общината са проходими, възстановява се електрозахранването в няколко села

27 ноември 2023 15:49, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 месеца, брой четения: 219
Brifing

На брифинг днес кметът Стефан Радев обобщи информацията за бурята през изминалите почивни дни и последиците от нея. Големият проблем в Сливен бе силният вятър, който на моменти стигна до 130 км в час, съчетан с обилен снеговалеж – тежък и мокър сняг.

По последни данни всички пътища в общината са проходими. В момента се работи и разчиства пътят от местността Даулите в посока с. Раково. Снегопочистващата техника е на място и се очаква актуална информация. Като изключение кметът посочи двата пътя – от Селището към Даулите и от село Гавраилово в посока село Бяла. Те се явяват дублиращи на основните пътни трасета и не са приоритетни за почистване. Те са и сигнализирани да не се използват при зимни условия.

„Още през неделния ден основните улици в Сливен бяха обработени. На дежурния телефон на Общината постъпиха множество сигнали за паднали дървета в града, които възпрепятстват или достъпа или компрометират кабелите“, посочи градоначалникът.

Според кмета Радев много тежка е била задачата на електроразпределителното дружество, което е работило по отстраняването на множество аварии, свързани с електропреносната мрежа, паднали дървета и скъсани жици.

„През вчерашния ден електрозахранването в по-голяма част от селата и почти навсякъде в града беше възстановено. Към момента 6 села са без ток, но днес очакваме и там електрозахранването да бъде възстановено“, заяви Стефан Радев. Той обърна внимание, че днес всички училища на територията на общината работят. „Нямаме проблеми с топлоснабдяването. През тази година проведохме сериозна кампания за снабдяване с дърва на жителите на по-малките населени места“, отчете още кметът.

Добра оценка Радев даде на снегопочистващата фирма, която е продължила да обработва всички пътни участъци в града, включително и тази сутрин. На същата фирма е и ангажиментът с пострадалите автомобили от разнесени от вятъра контейнери за смет. Относно пораженията по монтираната коледна украса, кметът посочи, че предстои те да бъдат отстранени от изпълнителите.

„Отговорихме сериозно на ситуацията и на предизвикателствата от нея за общината. Благодаря на всички хора, които участваха в работата по справяне с природната стихия и последиците от нея. Като цяло оценката ми е добра за справянето със ситуацията и респект към хората, които работиха вчера през целия ден!“, подчерта градоначалникът.

На брифинга присъстваха още зам.кметът Камен Костов и инж. Снежана Кънева от общинския отдел „Сигурност и управление при кризи“. От тази сутрин до момента Кънева отчете 30 обработени сигнала за пречупени клони, прекършени големи дървета. По думите й в планинската част са работили пет екипа по обработка на общинската пътна мрежа. В града на терен са били два екипа на Община Сливен с цялата налична техника на пожарната, която се е наложило да работи до Бинкос по отстраняване на паднало дърво, препречващо пътя към съседните села.