Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ВиК Сливен откриха реконструираната пречиствателна станция за отпадни води в гр. Нова Загора

29 ноември 2023 12:48, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 318
ВиК Сливен откриха реконструираната пречиствателна станция за отпадни води  в гр. Нова Загора

На 28.11.2023г. от 11:00ч. в гр. Нова Загора, в кв. Индустриална тържествено бе открита реконструираната пречиствателна станция за отпадъчни води - ПСОВ Нова Загора по проект №BG16M1OP002-1.016-0008: „Доизграждане и рехабилитация на водоснабдителната и канализационната инфраструктура в агломерации с население с над 10 000 еквивалент жители, попадащи в обхвата на обособената територия на „Водоснабдяване и Канализация - Сливен“ ООД”, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, съфинансиран от Европейския съюз чрез Кохезионен фонд.

 

На събитието присъстваха кметът на гр. Нова Загора Галя Захариева и главният инженер на ВиК - Сливен - инж. Събев, заедно с гости и граждани на града, представители на медиите и неправителствени организации.

 

Кметът на гр. Нова Загора Галя Захариева благодари и изказа мнението си, че модернизираните и обновени съоръжения по проекта са от изключително важно значение за жителите на града и бизнеса. Тя отчете, че по-чиста вода, по-малки загуби и по-качествена услуга е резултатът от огромния обем работа, която беше свършена без да се прекъсва цикъла на действие. Отправи пожелание, освен към агломерация Нова Загора, но и към ВиК Сливен, оттук нататък единствено да се надгражда успехът и извършената работа.

 

Инж. Събев определи проекта като много важен за подобряване на екологичното състояние на община Нова Загора. Проектанти, строители и надзор бяха високо оценени от ВиК Сливен ООД.

 

За здраве и успех беше отслужен водосвет, а деца от Читалище “Напредък - 2001” и деца от четвърта подготвителна група на детска градина “Слънчице” поздравиха гостите на тържеството с няколко стихотворения за водата.

За по-малко от три години беше изцяло модернизирана пречиствателната станция, като бяха ремонтирани всички сгради и съоръжения - входната помпена станция с електрическата подстанция и трафопоста, вторичните радиални утаители, контактният резервоар, хлораторната сграда, помепената станция на резервоарите за утайките. Рехабилитирани са утайкоуплътнителя, въздуходувната сграда, изсушителните полета, депата съхранение на обезвредена утайка и административната сграда. Обновени са аерираният пясъко-мазнинозадържател, биодефосфатизаторът, първиченият радиален утаител и сграда решетки.

 

Инфраструктурата е подобрена, чрез изграждане на площадкови комуникации, нова ограда и портал. Извършено е благоустройство и подмяна електрическите табла и осветлението. Изградени са заземителна и мълниезащитни инсталации. Доставено е и е монтирано ново машинно-технологично оборудване.

 

Общата стойност на инвестициите по реконструкцията на съоръжението възлизат на 10 249 812 лв.

 

Снимки

ВиК Сливен откриха реконструираната пречиствателна станция за отпадни води  в гр. Нова ЗагораВиК Сливен откриха реконструираната пречиствателна станция за отпадни води  в гр. Нова Загора