» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

ВиК Сливен откриха реконструираната пречиствателна станция за отпадни води в гр. Нова Загора

29 November 2023 12:48, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 5 months ago, number of readings: 333
ВиК Сливен откриха реконструираната пречиствателна станция за отпадни води  в гр. Нова Загора

На 28.11.2023г. от 11:00ч. в гр. Нова Загора, в кв. Индустриална тържествено бе открита реконструираната пречиствателна станция за отпадъчни води - ПСОВ Нова Загора по проект №BG16M1OP002-1.016-0008: „Доизграждане и рехабилитация на водоснабдителната и канализационната инфраструктура в агломерации с население с над 10 000 еквивалент жители, попадащи в обхвата на обособената територия на „Водоснабдяване и Канализация - Сливен“ ООД”, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, съфинансиран от Европейския съюз чрез Кохезионен фонд.

 

На събитието присъстваха кметът на гр. Нова Загора Галя Захариева и главният инженер на ВиК - Сливен - инж. Събев, заедно с гости и граждани на града, представители на медиите и неправителствени организации.

 

Кметът на гр. Нова Загора Галя Захариева благодари и изказа мнението си, че модернизираните и обновени съоръжения по проекта са от изключително важно значение за жителите на града и бизнеса. Тя отчете, че по-чиста вода, по-малки загуби и по-качествена услуга е резултатът от огромния обем работа, която беше свършена без да се прекъсва цикъла на действие. Отправи пожелание, освен към агломерация Нова Загора, но и към ВиК Сливен, оттук нататък единствено да се надгражда успехът и извършената работа.

 

Инж. Събев определи проекта като много важен за подобряване на екологичното състояние на община Нова Загора. Проектанти, строители и надзор бяха високо оценени от ВиК Сливен ООД.

 

За здраве и успех беше отслужен водосвет, а деца от Читалище “Напредък - 2001” и деца от четвърта подготвителна група на детска градина “Слънчице” поздравиха гостите на тържеството с няколко стихотворения за водата.

За по-малко от три години беше изцяло модернизирана пречиствателната станция, като бяха ремонтирани всички сгради и съоръжения - входната помпена станция с електрическата подстанция и трафопоста, вторичните радиални утаители, контактният резервоар, хлораторната сграда, помепената станция на резервоарите за утайките. Рехабилитирани са утайкоуплътнителя, въздуходувната сграда, изсушителните полета, депата съхранение на обезвредена утайка и административната сграда. Обновени са аерираният пясъко-мазнинозадържател, биодефосфатизаторът, първиченият радиален утаител и сграда решетки.

 

Инфраструктурата е подобрена, чрез изграждане на площадкови комуникации, нова ограда и портал. Извършено е благоустройство и подмяна електрическите табла и осветлението. Изградени са заземителна и мълниезащитни инсталации. Доставено е и е монтирано ново машинно-технологично оборудване.

 

Общата стойност на инвестициите по реконструкцията на съоръжението възлизат на 10 249 812 лв.

 

Photos

ВиК Сливен откриха реконструираната пречиствателна станция за отпадни води  в гр. Нова ЗагораВиК Сливен откриха реконструираната пречиствателна станция за отпадни води  в гр. Нова Загора