Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

AMD представи водещи AI решения за центровете за данни с графичните ускорители AMD Instinct MI300

07 декември 2023 09:46, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 4 месеца, брой четения: 354
Спецификации на продуктите

— Dell Technologies, Hewlett Packard Enterprise, Lenovo, Meta, Microsoft, Oracle, Supermicro и други обявяват свои платформи с AMD хардуер за високопроизводителни изчислителни среди и генеративни AI приложения —

 

Санта Клара, Калифорния, САЩ — 6 декември 2023 г. — Днес, AMD (NASDAQ: AMD) обяви пазарния дебют на ускорителите AMD Instinct™ MI300X, с водеща производителност за генеративни AI приложения, машинно обучение и работа с големи езикови модели. Заедно с това компанията пуска AMD Instinct™ MI300A – ускорен процесорен модул (APU), съчетаващ най-новата архитектура AMD CDNA™ 3 и „Zen 4“ CPU за революционна производителност за HPC среди и AI натоварвания.

Сред клиентите, които използват най-новото портфолио от ускорители AMD Instinct, е Microsoft. Компанията наскоро обяви новата серия виртуални машини (VM) Azure ND MI300x v5, оптимизирани за AI работни натоварвания и базирани на ускорители AMD Instinct MI300X. Освен това El Capitan – суперкомпютър с AMD Instinct MI300A APU в Националната лаборатория Лорънс Ливърмор – се очаква да бъде вторият суперкомпютър от екза-ниво, осигуряващ повече от два екзафлопа производителност при изчисления с плаваща запетая с двойна точност, когато инсталацията бъде реализирана докрай. Oracle Cloud Infrastructure (OCI ) планира да добави AMD Instinct MI300X-базирани bare metal инстанции към високопроизводителните изчислителни инстанции за AI на компанията. Базираните на MI300X инстанции се планира да поддържат OCI Supercluster с ултрабърза RDMA мрежа.

Няколко големи ОЕМ производители също демонстрираха ускорени изчислителни системи по време на събитието AMD Advancing AI. Dell показа сървъра Dell PowerEdge XE9680, включващ осем ускорителя AMD Instinct и новия валидиран от Dell дизайн на генеративни AI решения с AMD ROCm-задвижвани AI платформи. HPE наскоро обяви HPE Cray Supercomputing EX255a, първият суперкомпютърен блейд ускорител с AMD Instinct MI300A APU, който ще стане достъпен в началото на 2024 г. Lenovo обяви своята поддръжка на модели с новите ускорители от серия AMD Instinct MI300 с планирана наличност през първата половина на 2024. Supermicro обяви нови допълнения към своето H13 поколение ускорени сървъри с процесори AMD EPYC от 4-то поколение и ускорители от серията AMD Instinct MI300.

AMD Instinct MI300X

Ускорителите AMD Instinct MI300X са изградени по новата архитектура AMD CDNA 3. В сравнение с предишното поколение ускорители AMD Instinct MI250X, MI300X предоставя близо 40% повече изчислителни единици, 1,5 пъти повече капацитет на паметта, 1,7 пъти повече пикова теоретична пропускателна способност при работа с паметта, както и поддръжка за нови математически формати като FP8 и разпределеност; всички насочени към AI и HPC работни натоварвания.

Днешните големи езикови модели (LLM) продължават да нарастват по размер и сложност, изисквайки огромни количества памет и изчисления. Ускорителите AMD Instinct MI300X разполагат с най-добрия в класа си 192 GB HBM3 капацитет на паметта, както и 5,3 TB/s пикова пропускателна способност с паметта, за да осигурят производителността, необходима за все по-взискателните AI работни натоварвания. Платформата AMD Instinct е водеща платформа за генеративни AI решения, изградена по стандартния за индустрията OCP дизайн с осем MI300X ускорителя, за да предложи водещ в индустрията 1,5TB капацитет на HBM3паметта. Стандартният дизайн на платформата AMD Instinct позволява на OEM партньорите на компанията да проектират MI300X ускорители в съществуващи предложения за изкуствен интелект и да опростят инсталациите и разработките на сървъри, базирани на AMD Instinct ускорители.

 

AMD Instinct MI300A

AMD Instinct MI300A е първият в света APU за центрове за данни за HPC и AI решения. При него са реализирани 3D пакетиране и 4-то поколение AMD Infinity архитектура, за да се осигури водеща производителност при критични работни натоварвания. В MI300A APU се съчетават високопроизводителни AMD CDNA™ 3 GPU ядра, най-новите AMD “Zen 4” x86-базирани CPU ядра и 128 GB HBM3 памет от следващо поколение, за да осигурят ~1,9 пъти по-голяма производителност на ват при FP32 изчисления в сравнение с предишното поколение - AMD Instinct MI250X.

Енергийната ефективност е от изключително значение за HPC и AI средите, но тези приложения са свързани с изключително интензивна работа с данни и ресурси. AMD Instinct MI300A APU се възползват от интегрирането на CPU и GPU ядра в един пакет, предоставящ високоефективна платформа, като същевременно осигурява изчислителна производителност за ускоряване на обучението на най-новите AI модели. AMD е водеща в иновациите свързани с енергийната ефективност. Компанията върви към своята цел 30x25 - 30 пъти подобрение на енергийната ефективност в сървърните процесори и ускорителите за AI-обучение и HPC за периода 2020-2025 г.

Предимството на APU означава, че AMD Instinct MI300A APU разполагат с обединени ресурси от памет и кеш. Това е лесно програмируема GPU платформа за високопроизводителни изчисления, бързо AI обучение и впечатляваща енергийна ефективност за за най-взискателните HPC и AI натоварвания.

 

Развитие на софтуерната платформа ROCm

AMD обяви най-новата отворена софтуерна платформа AMD ROCm™ 6, както и ангажимента на компанията да предостави най-съвременни библиотеки на общността с отворен код, което затвърждава визията на компанията за разработка на AI софтуер с отворен код. Софтуерът ROCm 6 представлява значителен скок напред на софтуерните инструменти на AMD. Освен това ROCm 6 добавя поддръжка за няколко нови ключови функции за генеративен AI, включително FlashAttention, HIPGraph и vLLM. Това поставя AMD в уникална позиция да използва най-широко разпространените софтуерни модели, алгоритми и рамки с отворен код като Hugging Face, PyTorch, TensorFlow и други.

AMD също така продължава да инвестира в софтуерните разработки чрез придобиванията на Nod.AI и Mipsology, както и чрез стратегически екосистемни партньорства като Lamini за работа с големи езикови модели (LLM) за корпоративни клиенти, и MosaicML с използване на AMD ROCm за LLM обучение на AMD Instinct ускорители с нула промени в кода.