Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Среща за опазването на резерват „Кутелка“ организират Общината и РИОСВ

07 декември 2023 14:38, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 месеца, брой четения: 221
Кутелка

Община Сливен съвместно с РИОСВ – Стара Загора ще проведат информационна среща на заинтересованите страни по темата, свързана с популяризирането и опазването на резерват „Кутелка“.

Срещата е отворена за всеки, който проявява интерес. Тя ще се състои в Областния информационен център от 13 часа на 11 декември – Международен ден на планината. Тази година акцентът е поставен върху „Възстановяването на планинските екосистеми“, като целта е да има по-широка информираност на обществото за съществуването на ценни планински екосистеми и тяхното опазване, съобщиха от общинския отдел „Екология“.

 

На срещата ще се разгледа защитата на резерват „Кутелка“ и позволените туристически маршрути по плана за управление. Поради липсата на действащ план за управление на Природен парк „Сините камъни“ ще се обсъди въвеждането на регулация на пешеходния и колоездачен планински туризъм и варианти за „споделени“ маршрути.

Резерват „Кутелка“ съхранява значително голямо биологично разнообразие с висока консервационна стойност - естествени гори от бук, космат дъб, скални местообитания и богатство от видове, редица от които са застрашени и уязвими, ендемити и реликти, свидетели за богатството на българската флора и фауна и спецификата на природните местообитания.

Антропогенното въздействие върху територията на резервата се изразява в нерегламентирано движение на туристи извън маркираните пътеки, палене на огън на необезопасени места, правенето на много нови огнища, замърсяване с битови отпадъци, прояви на бракониерство, засилено безпокойство, навлизане в резервата извън утвърдените посетителски маршрути, маркиране на нови нерегламентирани маршрути и качването им в интернет платформи с картни материали.

 

Резерват „Кутелка“ е красиво и интересно място за туризъм, но и с голямо биологично разнообразие и ценни екосистеми, които трябва да бъдат опазвани от обществото.

В плана за управление на резерват „Кутелка“ се разрешава транзитно преминаване на хора по традиционните туристически маршрути:

- гр. Сливен – м. Долапите – м. Мочурите – м. Драгиева чешма;

- гр. Сливен – м. Арабаджийска падина – м. Белите кайнаци – м. Башкайнак – м. Драгиева чешма.

Скалното катерене, събирането на лечебни растения, преминаването на велосипеди и МПС, както и на пешеходци по други пътеки и маршрути в резервата, е нарушение на Закона за защитените територии.

 

Срещата ще се проведе при следната програма:

1. Диан Динев, РИОСВ –Стара Загора и Мария Диловска, Община Сливен: запознаване с режимите и плана за управление на резерват „Кутелка“;

2. д-р Николай Долапчиев, зоолог: бозайниците в резерват „Кутелка“ - бракониерство и безпокойство;

3. Ивелин Иванов, СНЦ „Зелени Балкани“ – реинтродукция на видове /белоглав лешояд /Gyps fulvus/, брадат лешояд /Gypaetus barbatus/, дива коза /Rupicapra rupicapra/ в ПП „Сините камъни“, орнитофауна в резерват „Кутелка“;

4. Владимир Конушлиев, председател на СНЦ „Крива спица“, гр. Пловдив - варианти за регламентирани „споделени“ веломаршрути в ПП „Сините камъни“, маркиране в планината по новия Правилник за създаване, маркиране и поддръжка на пешеходни маршрути и маршрути за планинско колоездене“.

 

Отдел „Екология“ информира, че част от ценните видове с висока консервационна стойност и ендемизъм в резервата са:

Орхидеи - пърчовка /Himantoglossum caprinum/ и обикновен анакамптис /Anacamptis pyramidalis/, елвезиево кокиче /Galanthus elwesii/, божур /Paeonia peregrina/, червен аполон /Parnassius аpollo/, жълтокоремна бумка /Bombina variegata/, двата вида сухоземни костенурки /T. Greaca и T. hermanni/, смок мишкар /Zamenis longissima/, горски гущер /Darevskia praticola/, скален орел /Aquila chrysaetos/, черен щъркел /Ciconia nigra/, алпийски бързолет /Apus melba/, прилепи - голям подковонос /Rhinolophus ferrumequinum/, голям нощник /Myotis myotis/ и широкоух прилеп /Barbastella barbastellus/, вълк /Canis lupus/, златка /Martes martes/, дива котка /Felis silvestris/.

 

 

Снимки

един от видовете диви орхидеискален орелалпийски бързолетКутелка - пътеки