Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сборник "Будителският XIX век на българите"

11 декември 2023 13:35, Фанина Пенева (РИМ - Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 4 месеца, брой четения: 174
Снимка 1

Излезе от печат сборникът „Будителският XIX на българите“, с главен редактор чл.-кор. проф. д.и.н. Иван Русев.

Повод за съставянето на сборника е организираната от Регионален исторически музей – Сливен и Община Сливен Национална научната конференция, посветена на 200-годишнината от рождението на бележития сливенски поет и учител Добри Чинтулов, проведена през 2022 г.

Изданието съдържа 20 доклада на водещи специалисти и изследователи от цялата страна. Темите, представени в сборника, обхващат различни аспекти от Чинтуловата дейност – катo учител, поет, композитор, читалищен деец, съставител на учебници. В част от публикациите се акцентира върху облика на Сливен през възрожденския период, както и са представени видни личности. Детайлно са проследени и процесите на формиране на просветното дело, етнологията, театъра и изобразителното изкуство в България.

В редакционната колегия участват изявени литературоведи и историци, сред които проф. д.ф.н. Румяна Дамянова, проф. д.ф.н. Николай Аретов, доц. д-р Елена Гетова и доц. д-р Николай Тодоров.

Публикуването на това издание ще допринесе за популяризирането на делото на Добри Чинтулов сред по-широка аудитория, както и ще разкрие различни аспекти от живота на българите през XIX век.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Общинския фонд „Култура“ - Сливен.

 

 

Снимки

Снимка 2