Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседава Областната комисия по безопасност на движението по пътищата

13 декември 2023 13:23, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 4 месеца, брой четения: 165
заседанието вчера

Под председателството на областния управител инж. Маринчо Христов вчера бе проведено последното за годината заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. В срещата участваха представители на: Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Областна дирекция на МВР – Сливен, Окръжна прокуратура, Районна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“, общините Сливен и Котел, Областно пътно управление, Регионалното управление на образованието, Регионалната здравна инспекция, Областен отдел „Автомобилна администрация“, Център за спешна медицинска помощ-Сливен, „Пътнически превози” ЕООД.

На заседанието беше представена информация за пътнотранспортния травматизъм и изпълнените дейности по безопасност на движението.

По представените от началника на сектор „Пътна полиция” гл. инспектор Илиян Николов данни, за третото тримесечие на 2023 г. са регистрирани 199 ПТП при 209 за същия период през м.г. Тежките произшествия са 45, със 7 по-малко за същия период през 2022 г. За двата периода броят на загиналите в тях е 10, а ранените през третото тримесечие на настоящата година са 67 /56 за същия период на 2022 г/.

Гл. инспектор Николов информира още, че с цел намаляване на травматизма от ОД на МВР – Сливен се извършват проверки за техническата изправност на превозните средства, гражданска отговорност, проведена е и акция „Зима“, която приключва на 14 декември.

От Община Сливен представиха информация, от която стана ясно, че през последното тримесечие са поставени голям брой пътни знаци, въведени са в експлоатация две нови кръгови кръстовища, възстановена е светофарната уредба на т.нар. “Стъклено кръстовище“ в района на ЖП гара-Сливен, която е унищожена в следствие на ПТП. Извършено е преасфалтиране на улици както в града, така и в населените места, в т.ч. и в планинската част на общината. Подновена е маркировката пред училищата и детските градини, както и маркировката в населени места и общинските пътища: Сливенски минерални бани-Ковачите-Младово. Маркирани са всички пешеходни пътеки. Монтирани са общо 7 броя радарни пана.

Община Котел отчете, че са асфалтирани улици на територията на общината и е направено опресняване на пътната маркировка и пешеходните пътеки.

Областно пътно управление – Сливен докладва за извършените през трето тримесечие на година ремонти на пътни участъци, извършени и предстоящи машинни и ръчни кърпежи на пътища, рязане на храсти, косене, поставяне на хоризонтална маркировка и пътни знаци, обновяване на ограничителни системи.

Областният управител акцентира върху необходимостта от регулярното почистване на растителността в близост до пътните платна с оглед осигуряването на добра видимост и безопасно шофиране на територията на областта.

Предвид пътнотранспортните произшествия с участието на пешеходци в област Сливен, в рамките на срещата се проведе обсъждане на състоянието на пешеходните пътеки и възможностите за обезопасяване. Областният управител отправи апел да се направят инвестиции за осветляването на пешеходните пътеки като се почерпят примери от други европейски градове, защото: „ животът на хората е най-важен.“

Директорът на РДПБЗН Сливен Мариан Йоргов запозна членовете на комисията с проведеното през октомври пожаро-тактическо учение със сили и средства на съставните части на Единната спасителна система от област Сливен, съвместно с екипи на сектор СОД при РДПБЗН-Бургас, чиято цел е подобряване на взаимодействието и координацията на съставните части на ЕСС в област Сливен при ликвидиране на сложни произшествия.

Инж. Маринчо Христов изказа благодарност към всички служители на институциите за участието им в разчистването на дървета и паднали клони в дните с усложнена зимна обстановка.

По време на заседанието беше представена информация за планирани и проведени курсове за участниците в движението по пътищата, свързани с оказване на първа помощ на пострадал при пътен инцидент, както и на извънкласни дейности и кампании по оказване на първа помощ за деца в системата на образованието.