Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Местният парламент ще гласува неотложни решения и ще определя състава на постоянните комисии

13 декември 2023 15:56, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 месеца, брой четения: 329
Sesiq

Втора за мандат 2023 - 2027 г. сесия на местния парламент в Сливен ще се проведе в четвъртък, 14 декември. Новоизбраният общински съвет бе конституиран на 9 ноември, когато проведе първото си заседание.

Основният мотив за свикването му са предложения, свързани с текущи и неотложни дейности на Общината, които трябва да бъдат разгледани и гласувани преди края на календарната година. Сред тях попадат проекти, промени в наредби, удължаване срока на социална услуга с близо 500 потребители и други въпроси в полза на гражданите. По-конкретно, една от точките от дневния ред, е свързана с европейски проект по ОП „Региони в растеж“ за реставрация, консервация и ремонт на къщите – музеи на Хаджи Димитър и Добри Чинтулов, Музея на сливенския бит, първата текстилна фабрика в Сливен и на Балканите, крепостта „Туида“. За покриване дейностите по този проект Общината е договорила мостов кредит в размер до 3,8 млн. лв. от Фонд „Флаг“. Те трябва да бъдат разплатени на изпълнителите до края на тази година, когато приключва и програмата. Спазвайки сроковете, Общината ще успее да получи средствата от безвъзмездното финансиране.

Местният парламент трябва да се произнесе и по друга важна точка от дневния ред – Общината да кандидатства за съфинансиране на ремонт на бившия военен стадион по Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти към Министерството на младежта и спорта. Общата стойност на предвидените дейности възлиза на 2 365 393,48 лв. Половината от тях ще бъдат предоставени безвъзмездно според регламента на националната програма.

В рамките на сесията ще бъде гласувано и изменение на общинския бюджет, както и промяна на план-сметката за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битови отпадъци и поддържане на чистотата на територии за обществено ползване за 2023 г.

Също така предстои да бъде определен и съставът на постоянните комисии.

Тъй като все още няма избран председател, заседанието бе свикано по една от процедурите, предвидени в Закона за местното самоуправление и местната администрация – от една трета или повече съветници в състава на местния парламент. То ще се проведе в зала „Май“ от 9 ч.

Подробни материали за утрешния дневен ред се съдържат в сайта на Общински съвет – Сливен, в раздел „Сесии“.