Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Снимки на повече от век, вещи от стария бит и фолклорът на каракачаните бяха представени в Сливен

14 декември 2023 08:47, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 месеца, брой четения: 254
изложба

Каракачанската общност в Сливен представи традициите си с изложба и концерт в зала „Сливен“. Във фоайето на залата бяха показани снимки на каракачански семейства от 20-те и 30-те години на миналия век, автентични вещи от бита и поминъка, ръчно изработени тъкани, включително и старо знаме на общността. Наред с изложбата, свързана с миналото, бяха подредени и фотоси от съвремието - моменти от събора на каракачаните в местността Карандила и младите участници в него, наследили музикалните и танцови традиции от възрастните поколения. Фолклорният състав от дружеството на каракачаните в Сливен показа характерните хора „трендафиля“, „цамикос“, „сортос“. В състава участват трийсетина деца и младежи на възраст от 5 до 18 години. Част от тях живеят и в Гърция и затова се включват в дейността му през летните месеци. Изявяват се на каракачанските събори в Сливен и в Гърция, заяви ръководителката Ана Граменова. Впечатление направиха носиите на момичетата - тъкани, ушити и украсени на ръка. Всяко от тези живописни женски облекла тежи между 15 и 17 килограма и е наследено от бабите и прабабите, обясниха от дружеството. Празникът завърши с дегустация на специалитети от традиционната кухня, приготвени основно с продукти, каквито старите каракачани сами са си произвеждали – сирене, мляко, масло.

Гости на събитието, организирано от Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България и от Общината, бяха зам.кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, приятели, членове на сливенското дружество. Посрещна ги председателят на федерацията Коста Къчев. Амбицията ни е, каза той, да бъде преведена и издадена книгата за каракачаните в България на писателя Еврипидис Макридис, както и да бъде показана изложба на художника Никола Заров.

Имената и на двамата творци са специални за общността. Макридис е автор на много учебници, художествена литература и книги за гръцките народни песни. За подготовката на сборника си, посветен на каракачаните, преди петнайсетина години той пристигна на събора в Сливен, събра народни песни, записа традиционни обичаи. Книгата му за каракачаните в България е единствена по рода си, с принос в съхраняването на културно-историческото наследство на общността. Художникът Никола Заров /1931 – 2015 г./, също представител на етноса, е завършил Националната художествена академия. Автор е на популярни платна със сюжети от каракачанския живот, повечето нарисувани с интересна техника за наслагване на боите направо с тубите. Преди изложбата част от картините му ще бъдат реставрирани.

Каракачанската общност в Сливен е от близо 5000 души. Две от двайсетте дружества на федерацията са създадени в Града под Сините камъни.

Събитието бе осъществено в рамките на проект BGCULTURE-1.001-0013-C01 „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“ по Програма РЗ14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, резултат 1 „Подобряване управлението на културното наследство“, Подрезултат 1.1 „Културно наследство, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“. Изпълнява се с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

По този проект през септември Общината представи еврейското културно наследство в Сливен. Предстои сливенци да се запознаят с културата, традициите и бита на българите, турската, ромската и арменската общности.

 

Забележка: Снимката на художника Никола Заров е на в. "Долина"

Снимки

Коста Къчевконцертконцерт2снимкафотоизложбафотоизложбабиткухняНикола Заров, снимка: вестник "Долина"