Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

7000 бебета годишно се раждат от бременности, непроследени от медицински специалист

14 декември 2023 12:31, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 4 месеца, брой четения: 321
pixabay.com

Над 300 жени в 10 населени места в област Сливен са информирани за разширения обхват на дейностите за проследяване на бременността при здравно неосигурени бъдещи майки, които от началото на 2023 г. имат право на 4 безплатни прегледа, вместо на един. В България, по данни на Националната здравноосигурителна каса, около 7000 бебета годишно се раждат от бременности, непроследени от медицински специалист.

Като сериозен проблем на национално ниво застъпниците по проекта в област Сливен отчитат липсата на какъвто и да е достъп до гинекологични прегледи на жените, които не са бременни. След поредица срещи с ръководството на Община Сливен и общински съветници е отпуснат бюджет, с който от сдружение „Лекари на света“ ще заплащат по два прегледа на нуждаещи се пациентки.

Дейностите по проект „Активни граждани за местни и национални реформи в здравеопазването“ на територията на област Сливен са в резултат на идентифицираните проблеми в Регионалната застъпническа карта. Тя е публикувана в сайта на проекта, който се изпълнява от Националната пациентска организация с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП, Фонд Активни граждани България. https://active.npo.bg/category/documents/advocacy-cards/