Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Постигнатите дейности на най-мащабния ВиК проект в община Нова Загора

15 декември 2023 15:36, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 285
Нова Загора

На 19.12.23 г. /вторник/, от 14.00 ч. в Дом на дейците на културата в гр. Нова Загора ще се проведе ЗАКЛЮЧИТЕЛНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „ПОСТИГНАТИ ДЕЙНОСТИ И БЪДЕЩИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА“ ПО ПРОЕКТ №BG16M1OP002-1.016-0008: „Доизграждане и рехабилитация на водоснабдителната и канализационната инфраструктура в агломерации с население с над 10 000 еквивалент жители, попадащи в обхвата на обособената територия на „Водоснабдяване и канализация - Сливен“ ООД“

 

На събитието ще присъстват областният управител на област Сливен Маринчо Христов, кметът на община Нова Загора Галя Захариева, председателят на общинския съвет Д-р Константин Тачев, зам. кметът Нина Генчева, представители на медиите, неправителствени организации и заинтересовани страни.

 

Представяне на проекта – институционална рамка, цели, резултати и индикатори, ще направи управителят на „ВиК – Сливен“ инж. Пламен Трифонов. Ще бъдат ѝ представени дейностите по завършените обекти от екипа на ВиК – Сливен и екипа за управление на проекта.

 

Проектът обхваща територията, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация - Сливен” ООД: Агломерация Сливен, включително кв. Речица и Агломерация Нова Загора.

През октомври 2019 г. започна рехабилитация, ремонт и изграждане на 54,71 км. водопроводна мрежа и на 44,79 км. канализационна мрежа и реконструкция на пречиствателни станции за отпадъчни води – в Сливен и Нова Загора.

 

В резултат на изпълнението са намалени загубите на вода по довеждащи и разпределителни водопроводи и се постига устойчивост на водоснабдителната система. Подобрено е качеството на водата, предназначена за питейни нужди, съгласно Директива 98/83/ЕО, както и качеството на повърхностните води. Проектът е насочен към опазване на водните ресурси и постигане на съответствие с Директива 91/271 ЕИО за пречистване на градски отпадъчни води.

 

В Агломерация Нова Загора са реконструирани 15 115 м. водопроводна мрежа, изградени са 12 бр. шахти със СК, 16 бр. разходомери и 500 водомера за сградните водопроводни отклонения. Изградени и реконструирани са 4 612 м. битова и смесена канализация, както и 1988 м. дъждовна канализация.

 

Реконструираните пречиствателни станции – ПСОВ Сливен и ПСОВ Нова Загора постигат екологосъобразно пречистване и заустване на отпадъчните води и оползотворяване на утайките от ПСОВ. Всичко това ще подобри средата за живот, здравето на населението и привлекателността на региона като цяло.

 

Пречиствателната станция в Нова Загора е с изградени нови сгради и съоръжения, в т.ч. сграда решетки, аериран пясъко-мазнинозадържател, биобасейн, силоз за ИАУ, обезводнителна инсталация с центрофуга и постваруване.

 

Реконструиран е биодефосфатизатор. Ремонтирани са и са рехабилитирани сгради и съоръжения в т.ч. входна ПС с ел.подстанция, вторични радиални утаители - 4 бр, контактен резервоар – 2 бр., хлораторна сграда, резервни изсушителни полета – 8 бр, и административна сграда.

 

Разрушени са стари съоръжения, изградени са площадкови комуникации, нова ограда - 890 м. и портал, изградени и реабилитирани са площадкови пътища - 3400 кв.м., вертикална планировка, благоустройство, ел.табла, осветление, заземителна и мълниезащитна инсталации; КИП апаратура и др. Доставено, монтирано и въведено в експлоатация е машинно-технологично оборудване.

 

Разширяването на система СКАДА и изграждане и внедряване ГИС система за водоснабдителна система/Агломерация Сливен и водоснабдителна система/ Агломерация Нова Загора включва монтиране на трансмитери за налягане - за измерване на налягането в помпените станции и мрежата. Подменена е автоматиката на 8 помпени станции. Осигурено е измерването на дебита чрез 24 бр. ултразвукови разходомера. Монтирани са 45 нивосигнализатора за измерване на нивото в резервоарите с малък обем.