Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Споразумение за нови насоки за трансевропейски транспортни проекти

19 декември 2023 09:17, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 4 месеца, брой четения: 178
European Parliament

Мрежа на ЕС от железопътни линии, пътища, вътрешни водни пътища и морско корабоплаване

Реализация на големи транспортни проекти до 2030 г

Фокус върху интермодалния транспорт

Прекъсва връзките с Русия и Беларус, подобрява връзките с Украйна и Молдова

Преговарящите от Парламента и Съвета се споразумяха за актуализирани насоки за трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) за насърчаване на изпълнението на големи проекти до 2030 г.

 

Насоките, договорени в понеделник вечерта, са планът на ЕС за изграждане на мрежа от железопътни линии, пътища, вътрешни водни пътища и къси морски маршрути, свързани чрез пристанища и терминали в целия Европейски съюз. Текущите TEN-T проекти варират от Rail Baltica, свързващ Хелзинки и Варшава, до базовия тунел Бренер.Лисабон–Мадрид, свързваща Австрия и Италия, или високоскоростната железопътна линия

 

Срокове

 

Споразумението потвърждава ангажимента на ЕС да завърши големи транспортни инфраструктурни проекти по основната мрежа TEN-T до края на 2030 г. и на всеобхватна мрежа до края на 2050 г., фокусирана върху елиминирането на тесните места и липсващите транспортни връзки. За да се ускори внедряването на проекта, преговарящите договориха междинен краен срок от 2040 г.

 

Интермодален транспорт

 

Евродепутатите осигуриха повече фокус върху интермодалния транспорт, извършван предимно с железопътен транспорт, вътрешни водни пътища или морски превоз на къси разстояния. Това ще бъде подсилено от електрифицираните железопътни линии в основната TEN-T мрежа, движещи се със скорости от 160 км/ч за пътнически железопътен транспорт и 100 км/ч за товарни превози и пресичащи вътрешните граници на ЕС средно за по-малко от 25 минути до края на 2030 г. Освен това железниците в ЕС ще трябва да мигрират към номиналното междурелсие на европейския стандарт (1435 mm) и до края на 2040 г. да преминат към единна система за управление на трафика.

 

Военна мобилност

 

За да осигурят безпроблемното прехвърляне на военни войски и оборудване, евродепутатите убедиха правителствата на ЕС да вземат предвид военните нужди (тегло или размер на военния транспорт), когато изграждат или модернизират инфраструктура, която се припокрива с военната транспортна мрежа. В рамките на една година след влизането в сила на тези нови правила Комисията ще трябва да проведе проучване относно широкомащабните движения с кратко предизвестие в целия ЕС, за да улесни планирането на военната мобилност.

 

Партньорство с трети страни

 

Договореният текст съкращава също транспортните инфраструктурни проекти с Русия и Беларус и вместо това засилва транспортните връзки с Украйна и Молдова. За да смекчат риска за сигурността, произтичащ от участието на предприятия извън ЕС в големи проекти по TEN-T, държавите-членки ще информират Европейската комисия за мерките, приети за смекчаване на този риск, се казва в сделката.

 

цитат

 

Докладчикът на ЕП Dominque Riquet (Renew, FR) подчерта: „Това споразумение е голяма крачка напред към нашите цели. С новите правила за трансевропейската транспортна мрежа ние създаваме условия за преминаване към по-екологични видове транспорт, като същевременно стимулираме мобилността на европейците и конкурентоспособността на нашата икономика.“

 

Следващи стъпки

 

След приключване на работата на техническо ниво Парламентът и Съветът трябва официално да одобрят споразумението, преди то да може да влезе в сила.