Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Зимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село Мечкарево

28 декември 2023 12:12, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 4 месеца, брой четения: 274
Зимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село Мечкарево

Зимни обреди бяха представени в 22-вото издание на събора "Зимни празници" в сливенското село Мечкарево. Това съобщиха организаторите на празника от Община Сливен, заедно с кметството и читалище „Просвета 1925" в селото.

 

Общо 20 певчески и обредни формации от общините Сливен, Нова Загора и Ямбол показаха обред или фрагмент от зимен обред, сред които „Варвара, Сава, Никулден“, „Сватосване – годеж“, „Игнажден“, „Посрещане на коледари“, „Седянка“, „Господинов ден“, „Караманов ден“, “Побратимяване – хващане на арътлици“.

 

В програмата бяха включени и автентични изпълнения на коледарските групи.

 

Празниците в Мечкарево са част от програмата за коледно-новогодишните празници в община Сливен. Празникът бе прекъснат за две години по време на ковид пандемията. Основните му цели са да популяризира традиционните български фолклорни обичаи, свързани със зимните народни празници, както и представяне богатството на националното ни песенно и танцово изкуство.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: Община Сливен

Снимки

Зимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село МечкаревоЗимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село МечкаревоЗимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село МечкаревоЗимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село МечкаревоЗимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село МечкаревоЗимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село МечкаревоЗимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село МечкаревоЗимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село Мечкарево