» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Зимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село Мечкарево

28 December 2023 12:12, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 4 months ago, number of readings: 287
Зимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село Мечкарево

Зимни обреди бяха представени в 22-вото издание на събора "Зимни празници" в сливенското село Мечкарево. Това съобщиха организаторите на празника от Община Сливен, заедно с кметството и читалище „Просвета 1925" в селото.

 

Общо 20 певчески и обредни формации от общините Сливен, Нова Загора и Ямбол показаха обред или фрагмент от зимен обред, сред които „Варвара, Сава, Никулден“, „Сватосване – годеж“, „Игнажден“, „Посрещане на коледари“, „Седянка“, „Господинов ден“, „Караманов ден“, “Побратимяване – хващане на арътлици“.

 

В програмата бяха включени и автентични изпълнения на коледарските групи.

 

Празниците в Мечкарево са част от програмата за коледно-новогодишните празници в община Сливен. Празникът бе прекъснат за две години по време на ковид пандемията. Основните му цели са да популяризира традиционните български фолклорни обичаи, свързани със зимните народни празници, както и представяне богатството на националното ни песенно и танцово изкуство.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: Община Сливен

Photos

Зимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село МечкаревоЗимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село МечкаревоЗимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село МечкаревоЗимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село МечкаревоЗимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село МечкаревоЗимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село МечкаревоЗимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село МечкаревоЗимни обреди бяха представени в 22-то издание на събора "Зимни празници" в сливенското село Мечкарево