Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Малки сурвакари наричаха за здраве в Нова Загора

04 януари 2024 13:29, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 4 месеца, брой четения: 250
Малки сурвакари наричаха за здраве в Нова Загора

В първите дни на новата 2024 г., кметът на община Нова Загора Галя Захариева и нейният екип посрещнаха малки сурвакари от ДГ „Тракийче“, които със сурвакница в ръка, изработени изцяло в духа на българските традиции, наричаха за здраве, берекет и много късмет в сградата на Община Нова Загора. Малчуганите, облечени в традиционни български носии, поднесоха на г-жа Захариева и екипът й баница с късмети, след което им попяха от сърце.

Сурвакането е един от най-старите и автентични обичаи познат в цялата етнична територия на българите. Неговият обреден смисъл е пожелаване за здраве и благополучие, което според народните представи може да се постигне по обредно-магически път чрез докосване със сурова, свежо откъсната клонка и то именно в първия ден на годината. Този обичай придава своеобразен колорит и особено настроение на целия празник и това го прави много очакван от всички най-вече от децата. Те с нетърпение очакват този ден, в който да хванат своите сурвакници в ръка и да наричат за здраве.

 

Сурва, весела година!

Да сте живи, да сте здрави!

Всеки работа да има!

Всяко зло да ви забрави!

Пълни шепи и хамбари,

бели агнета в кошари!

Нека всички земни дари

да се трупат на камари!

Община Нова Загора

Снимки

Малки сурвакари наричаха за здраве в Нова ЗагораМалки сурвакари наричаха за здраве в Нова ЗагораМалки сурвакари наричаха за здраве в Нова ЗагораМалки сурвакари наричаха за здраве в Нова ЗагораМалки сурвакари наричаха за здраве в Нова Загора