Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Скрининг за гръбначни заболявания се проведе в 13 училища в Сливен

09 януари 2024 08:00, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 месеца, брой четения: 167

Деца от началния етап на образованието в Сливен бяха обхванати в скрининг за гръбначни заболявания в края на миналата година, съобщиха от Общината. Целта на превантивната кампания бе да се обърне внимание на профилактичните прегледи като средство за ранна диагностика, а за децата с нарушение на стойката да бъде изготвен възможно най-оптимален и адекватен последващ лечебно-рехабилитационен план.

 

По време на кампанията, продължила месец и половина, бяха прегледани 2 292-ма ученици от първи до четвърти клас в 13 училища. Към личните лекари бяха насочени 158 деца с нарушение на стойката и 27 деца – за диагностично уточняване. След изчерпване на възможностите по линия на НЗОК, продължително лечение и рехабилитация може да се осъществи и в Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания /ЦКОДУХЗ/ в Сливен.

 

Скринингът се осъществи по съвместна инициатива на Община Сливен, училищните ръководства и центъра за комплексно обслужване на деца. Прегледите бяха извършени от лекари и физиотерапевти от ЦКОДУХЗ: д-р Руска Василева, д-р Алла Димитрова, Илияна Моновска и Нено Ненчев. Като доброволци се включиха ортопедите д-р Богдан Сотиров, д-р Светлозар Савов и лекарят по физикална и рехабилитационна медицина д-р Атанас Грунов. Специалистите по здравни грижи в училищата активно подпомогнаха специалистите при извършване на прегледите.

 

Община Сливен изказва гореща благодарност на лекарите, физиотерапевтите и здравните специалисти за участието в кампанията, както и на медицинския център за комплексно обслужване на деца и училищните ръководства. Скринингите ще продължат и в бъдеще, тъй като във възрастовата група на децата от първи до четвърти клас заболяванията се проявяват в начална форма и лесно може да бъде постигнат контрол с лечебна гимнастика и рехабилитация.