Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

БЛИЗО 37 МИЛИОНА ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИЯ СГРАДЕН ФОНД В ОБЛАСТ СЛИВЕН

10 януари 2024 14:47, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 3 месеца, брой четения: 90
Областна администрация Сливен

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) публикува

резултатите по процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“, финансирана по линия на Националния план

за възстановяване и устойчивост.

Одобрени са 756 многофамилни жилищни сгради в

102 общини, като общото финансиране е близо 1,13 млрд. лева.

В област Сливен по процедурата ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност в общо 26 жилищни сгради, на територията на общините Сливен, Нова Загора и

Твърдица, за общо 36 894 182 лева.

Одобрените за саниране сгради в община Сливен са 16, а финансирането е в размер на 27 986 505 лева. По първия етап на процедурата за устойчиво енергийно обновяване, в община Нова Загора подкрепа ще получат 8 многофамилни жилищни сгради с 7 887 368 лева безвъзмездна финансова по мощ. В община Твърдица ще бъдат санирани 2 жилищни сгради с финансиране от 1 020 309 лева.

По информация от МРРБ през януари 2024 г. ще започне подписването на договорите с общините за предоставяне на

средствата, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ, на одобрените за финансиране сгради. От своя страна,

местните власти ще сключат договори със съответните сдружения за одобрените блокове.

Собствениците на многофамилните жилищни сгради, които са включени в резервния списък от първия етап на процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“, могат да кандидатстват за финансиране от Етап II.

За него е предвиден бюджет в размер на 282 470 400 лева. Одобрените сгради за участие в този етап на процедурата ще получат до 80% безвъзмездна финансова помощ. Всяко сдружение на собствениците ще трябва да осигури самоучастие чрез собствен финансов ресурс в размер на 20% от стойността на допустимите разходи по проекта.

Документите за кандидатстване се подават отново чрез общинските или районните администрации.

Допустими за участие и тук са всички многофамилни жилищни сгради в страната, управлявани по реда на ЗУЕС и проектирани преди 26 април 1999 г. Крайният срок за кандидатстване е 16.01.2024 г., като в случай на липса на достатъчен интерес и подадени проекти на по-малка стойност от предвидения бюджет се предвижда срокът да бъде удължен до края на месец февруари 2024 г.

 

С решение на правителството Областните информационни центрове на територията на 28-те областни града в страната за популяризиране на европейските фондове предоставят безплатни консултации и информация на заинтересованите лица по всички въпроси, свързани с процеса на обновяване при предприемане на мерки за повишаване на енергийната ефективност.

 

За повече информация отворете прикачения файл или посетете сайта на ОИЦ-Сливен:

https://www.eufunds.bg/bg/node/48

 

Пълният списък на одобрените за саниране многофамилни жилищни сгради по Националният план за възстановяване и устойчивост, както и списъците с резерви и отхвърлени проекти, са публикувани на страницата на МРРБ -

https://bit.ly/48Esg1P,

Файлове

Бюлетин ОИЦ-Сливен [798KB]

Portable Document Format File